Zobozdravniki kritični do prenove endodontskih storitev, ta po oceni ZZZS zagotavlja zavarovancem oskrbo brez doplačil, izvajalcem pa nove realne cene

Ljubljana, 28. marca - Zobozdravniki so na današnji javni tribuni opozorili, da odločitev zavoda za zdravstveno zavarovanje za ukinitev doplačil za endodontske storitve dodatno zmanjšuje dostopnost, kakovost in izvedljivost storitev. Kot so sporočili, zaradi te poteze določenih storitev ne bodo več izvajali znotraj javne mreže oziroma bodo morali preusmeriti bolnike s tovrstnimi težavami na nadaljnje zdravljenje k specialistom ali k zdravnikom zasebnikom.

Hrvaška.
Zobozdravstveni stol, zobozdravstvena oprema, zobni vrtalniki, ustna higiena.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Nasprotno pa so na ZZZS prepričani, da so s prenovo zgolj zagotovili enako obravnavo bolnikov na primarni in sekundarni ravni, za izvajalce storitev pa višje cene. Storitve endodontije za primarno raven so na podlagi stroškovne analize celovito prenovljene in je sedaj njihova vrednost za 50 odstotkov višja, za kar so zagotovljena dodatna sredstva v višini 3,15 milijona evrov na letni ravni, so dodali.

apo/apo
© STA, 2023