Na Hrvaškem iz podjetja za izterjavo dolgov ušli osebni podatki več kot 181.000 državljanov

Zagreb, 27. marca - Iz podjetja za izterjavo dolgov EOS Matrix je ušlo več kot 181.000 osebnih podatkov hrvaških državljanov. Gre za največje uhajanje osebnih podatkov na Hrvaškem doslej in že drugo večje uhajanje podatkov iz podjetji za izterjavo dolgov v državi.

Hrvaška, Zagreb.
Izjava za medije hrvaških parlamentarnih predstavnikov Sandre Benčić in Peđe Grbin o osebnih podatkih 181.000 hrvaških državljanov, ki so ušli iz podjetja za izterjavo dolgov EOS Matrix.
Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Izjava za medije hrvaških parlamentarnih predstavnikov Sandre Benčić (Možemo!) in Peđe Grbin (SDP) o osebnih podatkih 181.000 hrvaških državljanov, ki so ušli iz podjetja za izterjavo dolgov EOS Matrix.
Foto: Hina/STA

Med podatki, ki so ušli, naj bi bili tudi podatki 294 mladoletnikov. Hrvaški portal index v luči tega razkriva, da so v bazi podjetja podatki otrok, ki jih sodišča niso določila kot dediče. Podjetje naj bi s tem zbiralo podatke o bodočih potencialnih dedičih dolgov.

Hrvaška agencija za varstvo osebnih podatkov še pojasnjuje, da je prejela anonimno prijavo o sumu, da si večje število podjetij za izterjavo dolgov, ki delujejo na Hrvaškem, izmenjuje svoje baze podatkov. Tega sicer ne bi smele početi, navaja agencija in dodaja, da je že sprožila preiskavo podjetja EOS Matrix.

rpe/mc/rpe
© STA, 2023