Guterres: Dramatične razmere v svetu, računamo na vodilno vlogo EU

Bruselj, 23. marca - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes opozoril na dramatične razmere v svetu, pri čemer je izpostavil vodilno vlogo EU. Kot je dejal pred začetkom vrha EU v Bruslju, ima ruska agresija globalne posledice. Zasedanje bo zato priložnost za razpravo o različnih globalnih izzivih, tudi o Ukrajini, je prepričan predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Belgija, Bruselj.
Zasedanje Evropskega sveta.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, generalni sekretar OZN Antonio Guterres in predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik vlade Robert Golob.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Guterres je opozoril, da pri doseganju trajnostnih ciljev nazadujemo. V številnih delih sveta je več lakote in revščine, je dejal.

Voditelji EU bodo na dvodnevnem vrhu govorili tudi o ruski agresiji proti Ukrajini, ki po Guterresovih besedah povzroča ogromno trpljenja ukrajinskemu prebivalstvu.

Estonska premierka Kaja Kallas pričakuje, da bodo govorili o ruskih zločinih v Ukrajini, pri čemer bo izpostavila vprašanje ustanovitve mednarodnega sodišča za pregon zločinov agresije.

sg/blm/mc/sg
© STA, 2023