Na spletnem pogovoru o rakih prebavil: Boljša je preventiva kot kurativa

Ljubljana, 22. marca - Presejalni programi za nekatere rake, denimo za raka debelega črevesa Svit, so zlata vredni. Odzovimo se vabilom nanje, so pozvali na današnjem spletnem pogovoru, ki je bil sicer osredotočen na rake prebavil. Boljša je preventiva kot kurativa, vsak, ki potrebuje zdravljenje, pa ga bo dobil, je bilo enotno sporočilo sodelujočih.

Ljubljana.
Spletni pogovor z naslovom Kako izboljšati preživetje pri rakih prebavil?, ki ga ob mednarodnem mesecu osveščanja o rakih prebavil pripravlja STAklub v sodelovanju z Združenjem EuropaColon Slovenija, na katerem o tem, kaj lahko sami in na evropski ravni naredimo za izboljšanje stanja pri skupini rakov, za katerimi letno samo pri nas zboli malo manj kot tri tisoč ljudi, govorijo Janja Ocvirk in Irena Oblak iz Onkološkega inštituta, Mojca Gobec iz ministrstva za zdravje, Zorana Maravić iz Evropskega združenja za rake prebavil ter Ivka Glas iz EuropaColon Slovenija.
Foto: STA

Svit je odlično organiziran, a odzivnost ni tako velika kot pri programih Dora in Zora, je Irena Oblak z Onkološkega inštituta Ljubljana dejala na spletnem pogovoru, ki ga je pripravil STAklub skupaj z združenjem EuropaColon Slovenija.

V združenju medtem opažajo, da je zadržkov vse manj, kar pa je odvisno tudi od regije. Glede na to so pri svojih akcijah osveščanja posebej pozorni na regije, kjer je odzivnost na vabila za udeležbo na Svitu slaba. Zlasti to velja za moške, saj se jih ponekod odzove le polovica.

pse/apo
© STA, 2023