Predlog akta o čistih tehnologijah namenjen tudi spodbudi proizvodnje jedrskih tehnologij

Bruselj, 16. marca - Evropska komisija je danes predstavila predlog akta o okolju prijaznih tehnologijah, s katerim želi spodbuditi proizvodnjo teh tehnologij v EU. Z aktom želijo doseči, da bi bilo leta 2030 v EU proizvedenih najmanj 40 odstotkov potrebnih čistih tehnologij, je povedal izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans.

Belgija, Bruselj.
Evropska komisija je predstavila zakonodajna predloga o okolju prijaznih tehnologijah in kritičnih surovinah. Predloga sta del zelenega načrta za evropsko industrijo, katerega namen je okrepiti konkurenčnost evropskega gospodarstva.
Izvršni podpredsednik komisije, pristojen za zeleni dogovor, Frans Timmermans.
Foto: Thierry Monasse/STA

Čiste tehnologije je razdelila na dve kategoriji, v prvi so tudi najbolj napredne jedrske tehnologije, kot so mali modularni reaktorji.

Postopki izdaje dovoljenj za vzpostavitev proizvodnje z letno zmogljivostjo manj kot enega gigavata za tehnologije iz te kategorije bi lahko trajali največ 12 mesecev, za tiste z večjo zmogljivostjo pa 18 mesecev

Druga kategorija medtem vključuje osem strateških čistih tehnologij, ki bi imele še dodatne prednosti. Med drugim bi zanje veljali še krajši postopki za izdajo dovoljenj.

blm/mlu/blm
© STA, 2023