Boštjančič: Cilj je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem

Brdo pri Kranju, 14. marca - Cilj izhodišč za davčne spremembe, ki jih je ministrstvo za finance danes predstavilo koaliciji, je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem, v katerem se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika, je ob robu koalicijskega vrha dejal finančni minister Klemen Boštjančič. Glavne spremembe so predvidene pri dohodnini in obdavčitvi nepremičnin.

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Izjava za medije po zaključku vrha koalicije.
Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, minister za finance Klemen Boštjančič in predsednik vlade Robert Golob.
Foto: Bor Slana/STA

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Izjava za medije po zaključku vrha koalicije.
Minister za finance Klemen Boštjančič.
Foto: Bor Slana/STA

Pri prvi se s ciljem večje enostavnosti resno razmišlja o sistemu neto obdavčitve dohodka, torej sistemu davčnih odbitkov namesto davčnih olajšav ob upoštevanju vseh dohodkov. Pri obdavčitvi nepremičnin pa gredo razmišljanja v smer progresivne obdavčitve, torej višje obdavčitve za vsako dodatno nepremičnino.

Na ministrstvu si zdaj želijo široko javno razpravo. Spremembe pri dohodnini naj bi uvedli z 2024, spremembe pri obdavčitvi premoženja pa leto dni pozneje.

jes/mrn/mrn
© STA, 2023