Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 13. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PEKING - Kitajski ljudski kongres je potrdil cilj gospodarske rasti pri približno petih odstotkih, a je novi kitajski premier Li Qiang posvaril, da tega ne bo enostavno doseči. Ob zaključku teden dni trajajočega zasedanja kongresa je bil v luči napetih odnosov kritičen tudi do ZDA, a je obenem pozval k sodelovanju med državama. Prvič, odkar mu je kongres podelil tretji mandat na čelu države, je delegate nagovoril tudi Xi Jinping, ki je poudaril pomen okrepitve nacionalne varnosti. Pozval je še k utrditvi stabilnosti v Hongkongu in k združitvi s Tajvanom.

STOCKHOLM - V luči vojne v Ukrajini je uvoz orožja v Evropo v zadnjem petletnem obdobju narasel za 47 odstotkov, v evropskih članicah Nata celo za 65 odstotkov. Ukrajina je postala tretja največja uvoznica orožja na svetu, izhaja iz novega poročila Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave Sipri. Globalno je sicer uvoz orožja padel za pet odstotkov. Med izvozniki orožja v zadnjem petletnem obdobju na prvem mestu s 40 odstotki izvoza ostajajo ZDA. Sledijo Rusija s 16, Francija z 11, Kitajska s petimi in Nemčija s štirimi odstotki.

LONDON - Britanska vlada v luči ruske agresije nad Ukrajino in drugih groženj načrtuje dodatno povišanje obrambnih izdatkov. V naslednjih dveh letih naj bi v vojsko vložili dodatnih pet milijard funtov, so sporočili v Londonu. Del sredstev bo namenjen podpori zavezništva Aukus, ki v sodelovanju z ZDA in Avstralijo predvideva razvoj jedrskih podmornic. Prav danes se bo britanski premier Rishi Sunak v ZDA o tem pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in avstralskim premierjem Anthonyjem Albanesejem.

RIM - Potem ko se je v Sredozemlju prevrnila prenatrpana ladja, pogrešajo okoli 30 ljudi, je v nedeljo sporočila italijanska obalna straža. V reševalni akciji, za katero humanitarne organizacije opozarjajo, da je stekla prepočasi, so doslej iz morja potegnili 17 migrantov, za ostale pa se predvideva, da so utonili. Preživele ponesrečence so iz morja potegnili člani posadke ene od tovornih ladij. Nesreča se je sicer zgodila na območju iskanja in reševanja, za katero je odgovorna libijska obalna straža.

PJONGJANG/SEUL - Severna Koreja je v nedeljo zjutraj s podmornice v Japonsko morje poskusno izstrelila dve "strateški manevrirni raketi", je poročala državna tiskovna agencija KCNA. Sporočilo o izstrelitvi so mediji v Pjongjangu objavili na dan, ko Južna Koreja in ZDA pričenjata skupne vojaške vaje, ki bodo trajale deset dni. Razmere na Korejskem polotoku so že dlje časa zelo napete. Številni opazovalci se bojijo, da bi Severna Koreja lahko kmalu izvedla prvi jedrski poskus po več letih.

SAN DIEGO - V soboto zvečer sta se v gosti megli pri kalifornijskem San Diegu prevrnila dva čolna, za katera se domneva, da sta iz Mehike tihotapila migrante. Reševalci so doslej odkrili posmrtne ostanke osmih ljudi, za ostale pa domnevajo, da so se porazgubili po prihodu na kopno. Gre za eno najhujših tovrstnih nesreč ob ameriški obali.

MANILA - Potem ko je konec februarja pred Filipini potonil tanker, se je ob obali province Oriental Mindoro 160 kilometrov južno od glavnega mesta Manila razširil velik naftni madež. Okoljska nesreča je prizadela že več kot 100.000 ljudi zaradi izgube vira za preživetje ali zdravstvenih težav, je povedal guverner province Humerlito Dolor. Tanker Princess Empress je ob obali province Oriental Mindoro potonil 28. februarja, medtem ko je prevažal 800.000 litrov industrijskega kurilnega olja. 20 članov posadke so rešili. Od takrat iz tankerja uhaja ladijsko gorivo.

LOS ANGELES - Film z naslovom Vse povsod naenkrat je uresničil vlogo favorita in na podelitvi filmskih nagrad oskar v Los Angelesu po 11 nominacijah osvojil sedem pozlačenih kipcev na čelu z oskarjem za najboljši film leta. Uspešen je bil tudi film Na zahodu nič novega, ki je pobral štiri oskarje.

STRASBOURG - Evropski parlament danes začenja zasedanje v Strasbourgu, na katerem bo sprejemal več zakonodajnih predlogov iz svežnja Pripravljeni na 55. Evropski poslanci bodo s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom razpravljali o pričakovanjih pred vrhom EU, ki bo prihodnji teden v Bruslju.

LONDON - Bančni velikan HSBC s sedežem v Londonu je za en funt odkupil britansko podružnico propadle ameriške banke Silicon Valley Bank (SVB), so sporočili iz HSBC in britanske vlade. Propad banke je na Otoku sprožil paniko zaradi njenih strank v tehnološkem in naravoslovnem sektorju. Finančni minister Jeremy Hunt je poudaril, da v posel ni bil vpleten državni denar, vse vloge strank pa so bile zaščitene.

BERLIN - Zaposleni na nemškem letališču Berlin Brandenburg ter letališčih v Hamburgu, Hannovru in Bremnu stavkajo. V Berlinu naj bi bilo posledično odpovedanih okoli 200 letov, v Hamburgu so odpovedali vseh 123 za danes načrtovanih letov. S stavko želijo v sindikatu Verdi podkrepiti zahteve po višjih plačah.

akt/akt
© STA, 2023