Na Brdu upanje na prvi korak reforme ekonomskega upravljanja EU v naslednjih dneh

Brdo pri Kranju, 9. marca - Visoki predstavniki članic EU in evropskih ustanov so na Brdu pri Kranju izrazili upanje, da bodo države prvi dogovor o reformi ekonomskega upravljanja v EU dosegle naslednji teden, tako da bi aprila sledili konkretni zakonodajni predlogi Evropske komisije.

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Hibridni dogodek Reforma ekonomskega upravljanja EU - iskanje soglasja za zagotavljanje vzdržnosti in rasti, ki ga organizirata ministrstvo za finance in Predstavništvo Evropske komisije v Ljubljani.
Foto: Anže Malovrh/STA

Stališča držav se zbližujejo, a bo treba razrešiti še številne tehnične podrobnosti, zato bo pot do končnega dogovora še dolga, je bilo slišati.

So se pa sodelujoči, med drugim vodja evroskupine Paschal Donahoe, slovenski finančni minister Klemen Boštjančič in evropski komisar za gospodarstvo Polo Gentiloni, strinjali, da bo do dogovora prišlo.

V pogledih na prihodnji okvir usklajevanja javnofinančnih in ekonomskih politik je bilo slišati pojme, kot so prožnost, prilagodljivost, vzdržnost, verodostojnost, pozornost investicijam in enakovredna obravnava držav v podobnem položaju.

jes/zc/zc
© STA, 2023