Znane prve kazni po stadionski tragediji na Javi

Surabaya, 9. marca - Indonezijsko sodišče je danes dvema nogometnima uradnikoma, ki sta bila obtožena malomarnosti pri organizaciji tekme Arema - Persebaya, ki se je končala s tragedijo in smrtjo 135 ljudi, izreklo prve kazni.

Indonezija, Malang.
V Indoneziji se je zgodila ena najhujših tragedij na nogometnih stadionih v zgodovini. Na nogometni tekmi v mestu Malang na Vzhodni Javi je po porazu domače ekipe je izbruhnilo nasilje. Navijači so pritekli na igrišče, začel se je kaos, policija je posredovala s solzivcem, kar je povzročilo stampedo, v katerem je umrlo 135 ljudi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Glavni organizator tekme Abdul Haris je prejel 18 mesecev zaporne kazni, šef varnosti Suko Sutrisno pa leto dni.

V začetku oktobra lani je prišlo do ene najhujših stadionskih tragedij vseh časov. Na nabito polnem stadionu Kanjuruhan je bilo okoli 42.000 ljudi. Vsi so bili navijači Areme, ki so po porazu proti Persebayi vdrli na igrišče. Policisti v polni zaščitni opremi so reagirali z množično uporabo solzivca. Nastal je kaos, ljudje so bežali na vse strani.

Večina žrtev je umrla zaradi pomanjkanja kisika ali pa so bile poteptane, ko so poskušale doseči zasilne izhode. Med mrtvimi je bilo več kot 40 otrok.

zza/ic/zza
© STA, 2023