Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 28. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - V sredo ob 12. uri bo delo začel pilotni projekt nacionalnega klicnega centra za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema. Brezplačna telefonska številka 080 18 01 bo namenjena pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika, pri iskanju ambulant za neopredeljene, nudila pa bo tudi informacije o delovanju drugih klicnih centrov.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS odločitve o interpelaciji vlade še ni sprejela, so odgovorili za STA. Da se bodo o tem pogovarjali na seji poslanske skupine, je predsednik SDS Janez Janša dejal prejšnji teden na novinarski konferenci ob pozivu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve k vložitvi interpelacije vlade.

LJUBLJANA - V Sloveniji se je letna stopnja inflacije februarja po podatkih statističnega urada znižala z januarskih 10 odstotkov na 9,3 odstotka. Na mesečni ravni je bila rast cen 0,7-odstotna. Na letni ravni so na inflacijo najbolj vplivale cene hrane, na mesečni pa počitniških paketov.

PORTOROŽ - Delavci v Hotelih Bernardin so izvedli stavko, s katero so želeli preprečiti prenos sobaric na zunanjega izvajalca ter od uprave Save Turizma doseči uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. Vodstvo obžaluje, da ni prišlo do dogovora, njihova glavna skrb pa je bila v času stavke zagotoviti čim bolj nemoteno obratovanje hotelov.

LJUBLJANA - Vodilna tema konference FDI Summit, ki velja za osrednji poslovni dogodek s področja razvojnih vprašanj z namenom izboljšanja slovenskega investicijskega okolja, so priložnosti za Slovenijo v luči naraščajočih geopolitičnih tveganj v svetu. Slovenija mora izkoristiti potenciale v ustvarjanju stimulativnega delovnega okolja, vlagati v dobaviteljska podjetja in izpeljati reforme, so povedali govorci.

LJUBLJANA - Tako kot običajno na zadnji delovni dan v mesecu so bile nakazane pokojnine za tekoči mesec, ki so 5,2 odstotka višje. Svet pokojninskega zavoda jih je namreč pred dvema tednoma redno uskladil v skladu s sistemskim zakonom. Hkrati bo nakazan poračun od 1. januarja. Za to uskladitev bo na letni ravni izplačanih več kot 330 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v uvodu konference Zlati kamen spregovorila o razvoju lokalne samouprave, ki ga vidi predvsem v smeri nadgrajevanja dialoga med predstavniki države in lokalnih oblasti. V okoliščinah vojne v neposredni bližini in energetske draginje je tesno sodelovanje med državo in lokalno oblastjo nujno, meni.

LJUBLJANA - Zadnji dan februarja obeležujemo svetovni dan redkih bolezni, ki prizadenejo do pet ljudi na 10.000 prebivalcev, večinoma otrok. Predsednik Združenja za redke bolezni Jože Faganel je na nacionalni konferenci posvaril pred senzacionalizacijo statistike o številu bolnikov z redko boleznijo v Slovenji. Društvo Viljem Julijan pristojne poziva, da uredijo in zagotovijo otroško paliativno oskrbo na domu oziroma pomoč tretje osebe na domu za družine otrok z najtežjimi zdravstvenimi stanji.

LJUBLJANA - Festival dokumentarnega filma (FDF) bo letos že 25. po vrsti in bo potekal od 10. do 17. marca. Na ogled bo 21 celovečernih dokumentarnih filmov in sedem kratkih. V tekmovalnem programu je pet dokumentarnih filmov. V ospredju letošnjega festivala, ki ga bo spremljal pester spremljevalni program, bodo okoljevarstvene teme.

bdo/bkr/uk/ap/rbi/zc/mlu/bg
© STA, 2023