V javni obravnavi predlog novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti v šolstvu

Ljubljana, 28. februarja - V javni obravnavi je predlog novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti pri vzgoji in izobraževanju, po katerem bi se lahko otroci s posebnimi potrebami usmerili v prilagojeni in posebni vzgojno-izobraževalni program z odločbo o usmeritvi ne glede na občino stalnega bivališča. Rok za oddajo pripomb je 24. marec.

Ljubljana.
Osnovna šola, šolarji, otroci, šolska torba, učenci.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Predlog predvideva tudi črtanje določbe osmega odstavka 5. člena zakona. Na njeni podlagi lahko minister, pristojen za izobraževanje, sprejme sklep o dodelitvi programa in v njem določi, da dvojezična osnovna šola, ki izvaja prilagojen program po zakonu glede usmerjanja otrok s posebnimi potrebami, za učence zunaj narodnostno mešanega območja izvaja tudi prilagojen program s slovenskim učnim jezikom z obveznim učenjem madžarskega jezika največ dve uri tedensko, tako da se ne preseže z zakonom določene največje tedenske obveznosti pouka učencev. To določbo želi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje črtati, ker v praksi nikoli ni zaživela, saj ni izvedljiva.

Ministrstvo, ki je danes objavilo predlog na portalu e-Uprava, predlaga obravnavo predloga novele po skrajšanem postopku.

pse/apo
© STA, 2023