Von der Leyen in Sunak: Današnji dogovor pomeni novo poglavje v naših odnosih

London, 27. februarja - EU in Združeno kraljestvo z današnjim načelnim dogovorom o izvajanju severnoirskega protokola odpirata novo poglavje v njunih odnosih, sta danes v Windsorju ocenila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak.

Združeno Kraljestvo, Windsor.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak sta se danes v britanskem Windsorju sestala na "sklepnih pogovorih" o izvajanju severnoirskega protokola, ki je del sporazuma o britanskem izstopu iz EU.
Foto: dpa/STA

Sunak je pojasnil, da bo t. i. windsorski okvir omogočil trgovino brez ovir po vsej državi. Uvaja namreč zelene pasove za blago, ki je iz preostalih delov države namenjeno na Severno Irsko. To bo pomenilo odpravo carinske birokracije, je dejal. Za blago, pri katerem obstaja tveganje, da bo šlo v EU, pa bodo uvedli rdeče pasove, kar pomeni ohranitev dosedanjih carinskih pravil.

Današnji dogovor poleg tega zagotavlja suverenost ljudi na Severnem Irskem, Severnoirski regionalni parlament bo namreč lahko po novem preprečil, da bi evropska zakonodaja glede blaga veljala na Severnem Irskem.

blm/vb/blm
© STA, 2023