Mediji: Bruselj in London dosegla dogovor o izvajanju severnoirskega protokola

London, 27. februarja - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak sta na današnjih pogovorih v britanskem Windsorju dosegla dogovor o izvajanju severnoirskega protokola, ki po izstopu Združenega kraljestva iz EU ureja trgovinska vprašanja na Severnem Irskem, so po poročanju britanskih medijev potrdili viri v Londonu in Bruslju.

Združeno Kraljestvo, Windsor.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak sta se danes v britanskem Windsorju sestala na "sklepnih pogovorih" o izvajanju severnoirskega protokola, ki je del sporazuma o britanskem izstopu iz EU.
Foto: dpa/STA

Sunak in von der Leyen, ki sta se sestala okoli 14.30 po srednjeevropskem času, bosta okoli 16.30 dogovor predstavila na novinarski konferenci.

V skladu s severnoirskim protokolom, ki je del dogovora o britanskem izstopu iz EU, Severna Irska v izogib vzpostavitvi nadzora na meji z Irsko ostaja del evropskega enotnega trga in carinske unije. To pa s sabo prinaša nadzor blaga, ki na Severno Irsko prispe iz preostalih delov Združenega kraljestva.

blm/vb/blm
© STA, 2023