Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 27. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je vladi predlagal 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno enoodstotno za upokojene do vključno leta 2011. Za uskladitev bo moral zavod letos nameniti 206 milijonov evrov, leta 2024 pa približno 274 milijonov evrov. Izredna uskladitev bo veljala od 1. aprila.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev Save Turizma, ki je za torek napovedal opozorilno stavko delavcev v Hotelih Bernardin, nadaljuje pogajanja z vodstvom družbe. Kot je za STA povedala sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije za Obalo Irena Jaklič Valenti, so možnosti za dogovor po njihovih ocenah sicer minimalne.

KIJEV/LJUBLJANA - Koncert skupine Laibach v ukrajinski prestolnici Kijev, ki je bil napovedan za 31. marca, je odpovedan. Skupina je za STA potrdila, da je organizator koncert odpovedal, ker je napoved v Ukrajini sprožila preveč polemik in kontroverznih reakcij. Kot je skupina še zapisala za STA, so od njih kategorično zahtevali, da se dobesedno izjasnijo, da so vsi Rusi slabi in da je vsa ruska umetnost ničvredna, na kar niso pristali. Lokalni organizator koncerta je na enem od družbenih omrežij prav tako objavil, da so koncert odpovedali zaradi burne polemike o stališčih skupine o vzrokih vojne v Ukrajini.

LJUBLJANA - Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je v zadnjem četrtletju dosegla 3,5 odstotka, kar je za 0,5 odstotne točke manj kot v četrtletju prej in za 1,1 odstotne točke manj kot v enakem obdobju pred letom dni. Med moškimi je znašala 3,2 odstotka, med ženskami pa 3,8 odstotkov, je sporočil statistični urad.

LJUBLJANA - Po petkovi potrditvi ptičje gripe v obratu za rejo perutnine v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem veterinarji za zdaj niso odkrili novih primerov. Kot je v izjavi za medije povedal direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan, pregled v širšem pasu sicer še poteka. Gre za nekaj več kot tisoč kokoši, ki so jih že usmrtili in varno odstranili. Enako velja za vse druge proizvode na gospodarstvu in opremo, ki je prišla v stik z bolnimi živalmi.

MARIBOR - Ministrstvo za infrastrukturo je razpis za podelitev koncesije za izvajanje storitev obratovanja na mariborskem letališču, ki se je iztekel te dni, podaljšalo do 10. marca. Kot so za STA pojasnili na pristojnem ministrstvu, naj bi zanimanje bilo, a želijo morebitni ponudniki pred dokončno odločitvijo še nekaj dodatnih informacij.

VIPAVA - Po letu in pol obravnav sta Občina Vipava in Univerza na Primorskem sklenili sodno poravnavo o uporabi prenovljenega dvorca Lanthieri sredi Vipave. Po prenovi dvorca je slednjega dobila v najem univerza, vendar se je zaradi uporabe nekaterih delov prenovljenega objekta in višine letne najemnine začelo zapletati, ko je županovanje v Vipavi prejšnji mandat prevzel Goran Kodelja.

JESENICE/LJUBLJANA - Višje sodišče v Ljubljani je nekdanje vodstvo Splošne bolnišnice Jesenice oprostilo očitanih kaznivih dejanj v zvezi z domnevno spornim poslom z družbo ISS Facility Services. Kot je za STA povedal nekdanji direktor bolnišnice Igor Horvat, mu je s pravnomočno oprostilno sodbo po devetih letih agonije z ramen padlo veliko breme. Sporno delovanje je Horvatu in tedanji pomočnici za področje zdravstvene nege Zdenki Kramar očital svet zavoda, ki je na tej podlagi Horvata leta 2014 tudi razrešil z mesta direktorja.

LJUBLJANA/NOVO MESTO - Splošne gimnazije, članice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, načrtujejo izstop iz zveze in ustanovitev zveze gimnazij, je za STA potrdila predsednica Skupnosti splošnih gimnazij pri zvezi Mojca Lukšič. V kolikor bo zveza gimnazij ustanovljena, naj bi zvezo srednjih šol zapustila tudi večina strokovnih gimnazij.

jb/gm/mlu/las/jes
© STA, 2023