Šahovski lik Luke Dončića že na ravni velemojstrov

Dallas, 27. februarja - Šahovska platforma chess.com je pred desetimi dnevi predstavila lik slovenskega košarkarskega zvezdnika Luke Dončića in mu pripisala zmožnost hitrega učenja šahovske igre. Tako je program umetne inteligence pod Ljubljančanovim imenom na platformi hitro napredoval do ravni velemojstra.

ZDA.
Šahovska platforma chess.com je pred desetimi dnevi predstavila lik slovenskega košarkarskega zvezdnika Luke Dončića (Luk.AI) in mu pripisala zmožnost hitrega učenja šahovske igre.
Foto: chess.com

Začetni rating profila Luk.AI je bil pred desetimi dnevi začetniških 400, danes pa dosega rating 2921. Večkratni svetovni prvak Norvežan Magnus Carlsen je imel na platformi najvišji rating 3350.

Razvijalci so Dončićevemu profilu umetne inteligence vgradili zmožnost hitrega učenja in občasnega prijaznega zbadanja. Več kot uporabniki igrajo z njim, boljši bo postal ter se učil iz napak.

Naval uporabnikov je bil od samega začetka velik, zaradi česar je Luk.AI hitro napredoval. Po koncu dvoboja se večkrat v slovenščini zahvali tudi s 'hvala' oziroma 'dobra igra'.

alz/nem/alz
© STA, 2023