Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 24. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je v reviziji o financiranju volilnih kampanj za lanske volitve v DZ sedmim organizatorjem volilnih kampanj izreklo pozitivno mnenje, štirim pa mnenje s pridržkom. To so SDS, Resni.ca, predstavnik madžarske manjšine Ferenc Horvath in Konkretno. O zaznanih sumih storitve prekrškov so obvestili tri pristojne inšpektorate, na policijo pa so podali naznanilo suma kaznivega dejanja ponarejanja listin zoper SDS. Ta je namreč kot dokazilo za nekaj prejetih brezplačnih storitev predložila fiktivne listine.

LJUBLJANA - Računsko sodišče ob reviziji financiranja volilne kampanje ugotavlja, da pri financiranju volilnih kampanj do največ nepravilnosti prihaja z nenamensko porabo sredstev. Predsednica sodišča Jana Ahčin opozarja tudi na neskladnost volilne zakonodaje in nujnost razmisleka o upravičenih volilnih stroških. Računsko sodišče se zato zavzema za spremembe volilne zakonodaje, tudi glede financiranja kampanje.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino poudaril, da "za Slovenijo nikoli ni bilo dvoma, da je Ukrajina žrtev, Rusija pa agresor, zato bomo Ukrajini še naprej pomagali na vse možne načine". V zadnjem letu je Slovenija doslej pomagala Ukrajini s skoraj 30 milijoni evrov pomoči, tudi ukrajinskim beguncem v Sloveniji. Ukrajini je ob tem donirala tudi 35 bojnih vozil pehote M80A in 28 tankov M-55S, torej dovolj opreme za en mehanizirani in en oklepni bataljon.

LJUBLJANA/NEW YORK - Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob obletnici začetka ruske agresije nad Ukrajino ponovno poudarila, da bo Slovenija Ukrajini stala ob strani, dokler bo potrebno. "Slovenci imamo svoj zgodovinski spomin. Obenem pa si prizadevamo in podpiramo vse napore v smeri, da čim prej zagotovimo trajen in pravičen mir v Ukrajini," je zapisala v izjavi. Ob robu posebnega zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku se je medtem sestala tudi z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, ki se je ob tej priložnosti Sloveniji zahvalil za pomoč v zadnjem letu.

LJUBLJANA - Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je prenehala z delom, je povedal nekdanji vodja skupine, epidemiolog Mario Fafangel. Poudaril je, da je epidemična slika stabilna, stanje, povezano s covidom-19, pa obvladljivo. Zato potrebe po posebni skupini ni več. Fafangel sicer zapušča tudi mesto predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ.

LJUBLJANA - V uradnem listu bo po pričakovanjih tekom dne objavljen pravilnik o poklicnih boleznih, ki bo po napovedih ZSSS začel veljati z majem. Kot so poudarili na današnji novinarski konferenci, namen pravilnika ni uveljavljati odškodninskih zahtevkov, temveč zagotavljati boljše pogoje za zdravje zaposlenih in primerno skrb za tiste s poklicnimi boleznimi.

LJUBLJANA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske v Sloveniji. Kot je dejal, je bil sestanek namenjen predvsem iskanju sinergij in vsebin, ki bi skupnosti povezovale. Ena takšnih je po njegovih besedah zagotovo Evropska prestolnica kulture.

LJUBLJANA - Zaposleni na Radioteleviziji Slovenija so na neposrednih volitvah v novi svet javnega zavoda izvolili pet svojih predstavnikov. To so Gregor Drnovšek, Aleksander Hribar, Boštjan Ogris, Robert Pajek in Luka Zebec. Po določbah novele zakona o RTVS zaposleni v svet izberejo šest članov, za šestega je že v torek svet delavcev RTVS izvolil Ilinko Todorovski. Skupaj je bilo doslej imenovanih 14 od 17 članov sveta, kot jih predvideva novela o RTVS, ki je sicer ustavno sodišče zadržalo.

RAVNE NA KOROŠKEM - Civilna iniciativa Hoč'mo cesto in Koroška gospodarska zbornica sta zaskrbljeni zaradi novic, da se izvedba tretje razvojne osi zamika. Čas izgradnje te hitre ceste je ključen za razvoj regije, opozarjata, v tej luči pa predlagata sklic seje odbora za izgradnjo tretje razvojne osi.

LJUBLJANA - V turističnih nastanitvenih obratih so januarja našteli 277.025 prihodov turistov, kar je 48,5 odstotka več kot januarja lani. Ustvarili so 780.694 prenočitev, kar je 38 odstotkov več in približno odstotek več kot leta 2020. Turisti so po podatkih statistikov največkrat prenočili v občinah Ljubljana, Kranjska Gora, Piran in Bohinj.

LJUBLJANA - Umrla je Jasna Vidmajer, ki se je slovenskemu občinstvu najbolj vtisnila v spomin kot Mojca v legendarnem mladinskem filmu Kekčeve ukane v režiji Jožeta Galeta. V filmu iz leta 1968 je zaigrala z dekliškim priimkom Krofak.

BEOGRAD - V Beogradu se danes začenja 51. mednarodni filmski festival - Fest. V glavni tekmovalni program se je uvrstil celovečerni igrani film Zbudi me režiserja Marka Šantića, v programu Fest specijal pa bodo prikazali manjšinski koprodukcijski celovečerni film Illyricvm režiserja Simona Bogojevića Naratha. Festival se bo sklenil 5. marca.

mo/mo
© STA, 2023