Tedenski pregled - Slovenija od 24. 2. do 2. 3.

Ljubljana, 3. marca - Napoved Umarja o letošnji 1,8-odstotni gospodarski rasti zbuja previden optimizem, a tegob ob še vedno visoki inflaciji ni mogoče spregledati. Tudi to je bilo med drugim sporočilo shoda t. i. iniciative Glas upokojencev, odjeknila pa je novica o začasnem umiku Magne iz Hoč. Tudi v Sloveniji smo zaznamovali prvo obletnico vojne v Ukrajini.

PETEK, 24. februarja

LJUBLJANA - Ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino je na Kongresnem trgu potekal shod v podporo Ukrajini. Slovenija ostaja zavezana podpori Ukrajini in podpira vsa iskrena prizadevanja za dosego pravičnega miru, je na shodu poudaril obrambni minister Marjan Šarec. Zbrane je nagovoril tudi ukrajinski veleposlanik Andrij Taran, ki se je Sloveniji zahvalil za politično, vojaško in humanitarno pomoč v zadnjem letu.

LJUBLJANA/NEW YORK - Premier Robert Golob je ob prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino poudaril, da "za Slovenijo nikoli ni bilo dvoma, da je Ukrajina žrtev, Rusija pa agresor, zato bomo Ukrajini še naprej pomagali na vse možne načine". Zunanja ministrica Tanja Fajon je ponovno poudarila, da bo Slovenija Ukrajini stala ob strani, dokler bo potrebno. Ob robu posebnega zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku se je sestala tudi z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo.

LJUBLJANA - Vlada je na seji 23. 2. sprejela namero o sodelovanju Slovenije z največ petimi pripadniki Slovenske vojske v misiji ZN na Kosovu. Trenutno v Unmiku sodeluje z dvema pripadnikoma policije v policijski komponenti misije. Z namero bo seznanila parlamentarna odbora za obrambo in za zunanjo politiko.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je zaradi neprimerne izjave hrvaškega ministra za gospodarstvo Davorja Filipovića, da ne bo več kupoval na črpalkah Petrola, na zagovor poklicalo hrvaškega veleposlanika. Kot so sporočili z ministrstva, bodo o "neprijetni situaciji" obvestili tudi Evropsko komisijo.

LJUBLJANA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijanske v Sloveniji. Kot je dejal, je bil sestanek namenjen predvsem iskanju sinergij in vsebin, ki bi skupnosti povezovale. Ena takšnih je po njegovih besedah zagotovo Evropska prestolnica kulture.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je v reviziji financiranja volilnih kampanj za lanske volitve v DZ sedmim organizatorjem izreklo pozitivno mnenje, štirim pa mnenje s pridržkom. To so SDS, Resni.ca, predstavnik madžarske manjšine Ferenc Horvath in Konkretno. O zaznanih sumih so obvestili pristojne inšpektorate, na policijo pa podali naznanilo suma kaznivega dejanja ponarejanja listin zoper SDS.

LJUBLJANA - Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je prenehala z delom. Kot je povedal zdaj že nekdanji vodja skupine, epidemiolog Mario Fafangel, je epidemična slika stabilna, stanje, povezano s covidom-19, pa obvladljivo,zato potrebe po posebni skupini ni več. Fafangel sicer zapušča tudi mesto predstojnika centra za nalezljive bolezni NIJZ, kamor se vrača Marta Grgič Vitek.

LJUBLJANA - Pred 31. obletnico izbrisa skoraj 26.000 pripadnikov nekdanjih jugoslovanskih republik iz Registra stalnih prebivalcev Slovenije sta Amnesty International Slovenije in Mirovni inštitut pozvala premierja Roberta Goloba, naj vlada čim prej pripravi zakonske ukrepe, ki bodo omogočili povrnitev statusa in popravo krivic izbrisanim.

LJUBLJANA - Sindikati javnega sektorja so na pogajanjih nekatera vladna izhodišča za reformo plačnega sistema, med njimi predlog za zamrznitev napredovanj in delovne uspešnosti, označili za nesprejemljive. Po skupnih pogajanjih z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja so se nadaljevala še ločena pogajanja o stavkovnih zahtevah Sviz. Dogovora ni bilo, vladna stran naj bi do srede pisno odgovorila na Svizove predloge.

LJUBLJANA - V uradnem listu je bil po 30 letih objavljen pravilnik o poklicnih boleznih, ki bo začel veljati 1. 5., ko bodo lahko delavci, ki sumijo, da so poklicno oboleli, s pomočjo osebnega zdravnika začeli vlagati vloge za ugotovitev poklicne bolezni. Delodajalci bodo posledično več vlagali v zdravo in varno delovno okolje, pričakujejo v ZSSS.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo lani energetsko revnih 62.000 oziroma 7,2 odstotka gospodinjstev oziroma 0,7 odstotne točke več kot predlani. Stopnja tveganja revščine je bila lani 12,1-odstotna in se je v primerjavi z letom prej zvišala za 0,4 odstotne točke, je sporočil državni statistični urad.

MARIBOR - Višje sodišče je zavrnilo pritožbe na obsodilno sodbo Silvu Drevenšku, ki ga je ptujsko okrožno sodišče zaradi trojnega umora na božični večer leta 2020 v Gerečji vasi obsodilo na 30 let zapora. S tem je postal pravnomočno kriv za umore nekdanje partnerke in njenih staršev ter za surovo ravnanje z mladoletno osebo.

PARIZ - Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje slovenske režiserke Urške Djukić je prejel cezarja v kategoriji najboljši animirani kratki film. Film je nastal v slovensko-francoski koprodukciji. Sorežiserka in animatorka je Emilie Pigeard, soscenaristka Maria Bohr.

SOBOTA, 25. februarja

LJUBLJANA - Člani konference SD so se sestali na ustanovni seji novega sklica ter za novega predsednika konference izvolili Matevža Frangeža. Predsednica stranke Tanja Fajon je v nagovoru članom konference poudarila, da SD potrebuje prenovo, da bo lahko odgovarjala na izzive časa.

LJUBLJANA - Gibanje ruskih državljanov v Sloveniji Slovo je na Prešernovem trgu pripravilo shod v podporo Ukrajini. Kot so poudarili, se mora ruska vojaška agresija v Ukrajini končati, Rusi pa bi se morali upreti režimu predsednika Vladimirja Putina.

CERKLJE NA GORENJSKEM - Nacionalni veterinarski inštitut je potrdil ptičjo gripo pri perutnini v prosti reji na območju občine Cerklje na Gorenjskem. Izvedeli so nujne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni, državno središče za nadzor bolezni pa je dan prej določilo tudi območje z omejitvami in ukrepe.

LJUBLJANA - Na bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica sta nagrado strokovne žirije za najboljšo predstavo prvič prejeli dve uprizoritvi - U.F.O.: Poklon Katalini Ladik in Vstajenje 2.0. Občinstvo je za najboljšo predstavo izglasovalo Venera: Med ujetostjo in letenjem.

NEDELJA, 26. februarja

PLANICA - Slovenska reprezentanca v postavi Ema Klinec, Nika Križnar, Timi Zajc in Anže Lanišek je na mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih osvojila prvo medaljo na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. Na srednji skakalnici je osvojila bronasto odličje. Zlato je pripadlo Nemcem, srebro pa Norvežanom.

LJUBLJANA - Potem ko je Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu že s prihodnjim šolskim letom zaostrila pogoje za vpis dijakov s poklicno maturo in opravljenim petim predmetom v univerzitetne študijske programe, je Zveza srednjih šol in dijaških domov opozorila na diskriminacijo dijakov oziroma njihovo neenako obravnavo. Dijaki morajo biti namreč o možnostih za nadaljnje izobraževanje seznanjeni že ob vpisu v srednjo šolo, menijo.

PONEDELJEK, 27. februarja

LJUBLJANA - Svet Zpiza je vladi predlagal 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno enoodstotno uskladitev za upokojene do vključno leta 2011. Za uskladitev bi moral zavod letos nameniti 206 milijonov evrov, leta 2024 pa približno 274 milijonov evrov. Izredna uskladitev bi veljala z aprilom. Vladna stran, ki mora sprejeti končno odločitev, je opozorila, da bi predlagana izredna uskladitev imela najmanj učinka ravno pri tistih, ki jih visoka inflacija najbolj prizadene. S 1. 3. so se pokojnine z redno uskladitvijo zvišale za 5,2 odstotka.

ŽENEVA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice poudarila, da se bo Slovenija vedno zavzemala za spoštovanje mednarodnega prava, človekovih pravic, multilateralizem in solidarnost. Sodelovala je tudi na dogodku o pravici do zdravega in trajnostnega okolja in na donatorski konferenci za Jemen. Slovenija bo Jemnu v obdobju 2023-2025 namenila 300.000 evrov humanitarne pomoči.

LJUBLJANA - Upravni odbor ZZZS je potrdil predlog letnega poročila za lani in obravnaval vsebinsko poslovno poročilo ZZZS o izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja. Največji izzivi v zdravstvu so bili tudi lani povezani z dostopnostjo do izbranega družinskega zdravnika in obvladovanjem čakalnih dob. V Sloveniji smo za zdravstvo namenili povprečno 2419 evrov na prebivalca (povprečje EU 2723 evrov).

LJUBLJANA - Odbor DZ za kulturo se je na seji seznanil z (ne)uporabo slovenskega jezika pri nekaterih ponudnikih pretočnih storitev in operacijskih sistemih pametnih telefonov ali avtomobilov, ki so na voljo v Sloveniji. Pod okriljem ministrstva za kulturo nastaja novela zakona o javni rabi slovenščine, ki bo dana v razpravo v predvidoma nekaj tednih.

LJUBLJANA - Ljubljanski mestni svet je izglasoval dodatek za delovno uspešnost direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič za leto 2021. Ravnanje ljubljanskih svetnikov Gibanja Svoboda, ki so podprli izplačilo, bodo obravnavali organi stranke, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedal, da soglasja k sklepu ne bo dal. Izplačilu dodatka je nasprotovala mestna opozicija, pa tudi Pirati, ki so pripravili protest. Protest je pred sejo pripravila tudi stranka Glas za otroke in družine, na katerem so izrazili tudi nasprotovanje politiki župana Zorana Jankovića in gradnji kanalizacijskega kanala C0.

LJUBLJANA - Po vrsti protestov kmetov in lastnikov parcel ter dela stroke zaradi gradnje kanalizacijskega kanala C0 je ljubljanski župan Zoran Janković ponovil, da imajo za gradnjo vsa dovoljenja. Projekta se po njegovih besedah ne da več ustaviti. Zatrdil je, da so vsa gradbena dovoljenja na celotni trasi čez Kleče pravnomočna, manjka le 140 metrov v Tomačevem. Občina naj bi stroške, ki nastajajo zaradi oviranja projekta s strani posameznikov, iztožila na sodišču.

CELJE - S predstavo Nikoli ni prepozno v produkciji Krekerja in SiTi teatra BTC so se v celjskem gledališču začeli 31. Dnevi komedije. Za nagrade se bo do 12. 3. potegovalo osem komedijskih uprizoritev pretekle sezone.

KIJEV - Koncert skupine Laibach v ukrajinski prestolnici Kijev, ki je bil napovedan za konec marca, so odpovedali. Po navedbah ukrajinskega organizatorja koncerta je bil razlog protest Ukrajincev proti prihodu Laibacha, ki je bil, kot so zapisali za STA, posledica nerazumevanja razlogov s strani skupine za vojno v Ukrajini. Skupina Laibach pa je kot enega od razlogov navedla njihovo izraženo naklonjenost do nekaterih ruskih umetnikov.

TOREK, 28. februarja

LJUBLJANA - Letna stopnja inflacije se je februarja znižala z januarskih deset na 9,3 odstotka. Na mesečni ravni je bila rast cen 0,7-odstotna, so izračunali na statističnem uradu. Na letni ravni so na inflacijo najbolj vplivale cene hrane, ki so se zvišale za 18,3 odstotka. Inflacijo je nekoliko ublažila elektrika, ki se je v enem letu pocenila za devet odstotkov.

STOCKHOLM - Ministri za energijo in promet so na neformalnem zasedanju, ki sta se ga udeležili tudi iz Slovenije udeležili ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen, razpravljali o pripravljenosti EU na prihodnjo ogrevalno sezono ter o izzivih energetskega in prometnega sektorja.

PARIZ - Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko se je ob koncu obiska srečala s francoskim kmetijskim ministrom Marcom Fesneaujem. Izmenjala sta stališča o aktualnih temah s kmetijskega področja, med njimi o predlogu evropske uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.

PORTOROŽ - Sobarice Hotelov Bernardin so s stavko in shodom izkazale nasprotovanje prenosu delovnih razmerij z družbe Sava Turizem, ki jo lastniško obvladuje država, na zunanjega izvajalca. Od 1. 3. so zaposlene pri podjetju Aktiva čiščenje. Podprli so jih tudi drugi zaposleni v Hotelih Bernardin in sindikalne organizacije.

LJUBLJANA - Na dogodku FDI Summit so med drugim ocenili, da se je geopolitično okolje v zadnjem letu precej zaostrilo, kar pa prinaša tudi številne poslovne priložnosti. Slovenija mora sprejeti reforme na številnih področjih, so poudarili, kot enega večjih izzivov pa izpostavili pomanjkanje kadrov.

MARIBOR - Vodstvo proizvajalca sukancev A&E Europe, ki je del ameriške globalne skupine Elevate Textiles, je zaposlene seznanilo z ukrepi, ki vodijo v postopno zapiranje obrata v Mariboru. Vzrok za takšno odločitev je, da nadaljevanje proizvodnje v Sloveniji s poslovnega vidika ni več smiselno.

LJUBLJANA - Za liter 95-oktanskega bencina je treba zunaj avtocestnega omrežja odšteti 1,359 evra, kar je 0,4 centa več kot v preteklih 14 dneh. Regulirana cena litra dizla je po vladni odločitvi za dvig trošarin v naslednjem dvotedenskem obdobju ostala nespremenjena pri 1,489 evra. Liter kurilnega olja po novem stane 1,078 evra, kar je 0,5 centa manj.

LJUBLJANA - Inputi v kmetijstvu so se v letu 2022 podražili za 17,4 odstotka. Najbolj, za tretjino, so se podražila krmila. Še vedno so visoke tudi cene gnojil, ki so se po izračunih statistikov lani podražila za petino.

LJUBLJANA - Okrožno državno tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zoper predsednico republike Natašo Pirc Musar. Po poročanju POP TV so ugotovili, da v primeru domnevnega fiktivnega računa za vodenje Rdečega križa ni storila kaznivega dejanja in ni ponaredila uradnih listin.

LJUBLJANA - Svet Onkološkega inštituta Ljubljana je na seji obravnaval in sprejel letno poročilo za leto 2022. Osrednja ustanova za zdravljenje onkoloških bolnikov je lani poslovala s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 5,3 milijona evrov, ki ga bodo v večini porabili za naložbe, med drugim posodobitev opreme.

MARIBOR - Mariborski mestni svetniki so podprli proračuna občine za letos in prihodnje leto. Proti predlogu so bili med drugim v drugi največji svetniški skupini Gibanje Svoboda ter v Listi Franca Kanglerja - NLS, ki pa je glasovanje obstruirala in tako omogočila sprejetje.

LJUBLJANA - Veliko nagrado zlati kamen 2023 za razvojno najbolj prodorno občino so podelili Občini Ankaran. Priznanje občina zdravja, ki ga podeljuje NIJZ, pa je prejela Mestna občina Velenje.

LJUBLJANA - V 91. letu je umrl glasbenik, skladatelj in aranžer zabavne glasbe Dušan Porenta.

LJUBLJANA - Organizirano planinstvo v Sloveniji letos praznuje že 130 let. Slovensko planinsko društvo, predhodnik Planinske zveze Slovenije, je bilo ustanovljeno 27. februarja 1893 v Ljubljani. V tem letu 70-letnico obstoja praznuje tudi Slovenska planinska pot, so sporočili iz zveze.

PLANICA - Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju ob pohvalah na račun organizacije zaznamuje tudi precej nižji obisk od pričakovanega, kar je razočaranje za organizatorje. Ti so pričakovali okoli 150.000 do 200.000 obiskovalcev, zdaj so pričakovanja prepolovili. Razlog naj bi bile tudi zasoljene cene vstopnic, namestitev ter gostinske ponudbe.

SREDA, 1. marca

LJUBLJANA - Na Trgu republike je potekal drugi protestni shod v organizaciji t. i. ljudske iniciative Glas upokojencev, na katerem se je zbralo več tisoč ljudi. Med drugim so zahtevali dostojne pokojnine in dostop do zdravnika. Svoje zahteve so zapisali v zakonski predlog, je povedal organizator shoda Pavel Rupar. Shod je neposredno prenašala TVS na prvem programu.

HOČE/LJUBLJANA - Kanadsko-avstrijska Magna je napovedal, da bo prihodnji teden ustavil proizvodnjo v hoški lakirnici. Na lokaciji, kjer naj bi ostalo 50 zaposlenih, nameravajo urediti podporno-razvojno središče za svoje druge lokacije po svetu, 108 drugim zaposlenim naj bi ponudili delo v Gradcu oz. se s sindikatom in svetom delavcev dogovoriti glede programa razreševanja presežnih delavcev. Gospodarski minister Matjaž Han od podjetja pričakuje vračilo 18,6 milijona evrov državne pomoči.

LJUBLJANA - Delovati je začel nacionalni klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema. Obratoval bo ob delavnikih med 9. in 16. uro, dosegljiv pa bo na telefonski številki 080 18 01. Klicni center je med drugim namenjen pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika in pri iskanju ambulant za neopredeljene.

LJUBLJANA - Javna agencija Spirit Slovenija je do izteka roka prejela 1980 vlog za subvencioniranje visokih cen energentov na podlagi določila zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje. Njihova skupna vrednost je 399,5 milijona evrov. Skupno je za subvencije na voljo 650 milijonov evrov.

LJUBLJANA/VELENJE - Vodstvo Darsa je sklenilo pogodbo za gradnjo dveh sklopov severnega dela tretje razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem. Pogodbena vrednost del je 55,45 milijona evrov brez DDV, izvedel jih bo konzorcij družb Strabag gradbene storitve in ljubljanske podružnice Strabag.

LUXEMBOURG - Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je lani v Sloveniji sprožilo 12 preiskav zaradi suma zlorabe evropskih sredstev v skupni vrednosti 40,4 milijona evrov. Slovenska sodišča doslej v postopkih, sproženih v okviru EPPO, niso odredila zamrznitve premoženja.

LJUBLJANA/ATENE - Ob tragični železniški nesreči v bližini grškega mesta Larisa sta predsednica republike Nataša Pirc Musar ter ministrstvo za zunanje in evropske zadeve izrazila sožalje svojcem žrtev in poškodovanim.

LJUBLJANA - Odgovorni urednik Vala 202 Nejc Jemec je dobil vnovičen štiriletni mandat, a sodelavci uredništva o imenovanju niso bili uradno obveščeni. V radijskem aktivu novinarjev menijo, da netransparentno komuniciranje vodi v pritisk na novinarje in novinarsko avtonomijo.

LJUBLJANA - V mednarodno raziskavo o položaju novinarstva v posamezni državi Svetovi novinarstva se letos prvič vključuje Slovenija. V anketi bodo novinarji odgovarjali na aktualna vprašanja o vlogi novinarstva v družbi, rezultati bodo predstavljeni predvidoma junija.

LJUBLJANA - Začel se je 20. mednarodni literarni festival Fabula, Z literarnim večerom z ukrajinsko pisateljico Oksano Zabužko se bo uradno odprl 3. 3. Vse do konca meseca bo pod okriljem Beletrine v koprodukciji s Cankarjevim domom in več partnerji ponudil niz dogodkov pod sloganom (re)konstrukcije spomina.

MIREN - S prireditvijo in zasaditvijo 70 sadik dreves je Zveza prijateljev mladine Slovenija (ZPMS) obeležila 70-letnico dela. Po besedah predsednice ZPMS Darje Groznik so se za Cerje odločili, ker so organizacija, ki pomaga, in naravi na tem območju je treba pomagati. Slovesnosti se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

PLANICA - Smučarski skakalec Peter Prevc je v drugi seriji treninga na veliki skakalnici na svetovnem prvenstvu v Planici grdo padel. Odpeljali so ga v UKC Ljubljana, pri padcu je na srečo skupil le lažji pretres možganov.

ČETRTEK, 2. marca

LJUBLJANA - Urad za makroekonomske analize in razvoj je zvišal napoved gospodarske rasti Slovenije za letos. Po novem napoveduje 1,8-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je v jesenski napovedi pričakoval 1,4-odstotno rast. Napoved za leto 2024 je poslabšal za 0,1 odstotne točke na 2,5 odstotka. Napoved je po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča spodbudna, a tveganja in negotovosti ostajajo, zato so v vladi previdno optimistični.

LJUBLJANA - Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova je sklenila dvodnevni obisk v Sloveniji, v okviru katerega se je srečala s predstavniki vseh treh vej oblasti, v ospredju pogovorov pa so bile tudi razmere v slovenskih medijih, zlasti na RTV Slovenija. Slovenija potrebuje kakovostne javne medije z zagotovljenim stabilnim financiranjem, je dejala po srečanju s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. Po pogovorih z ministrico za kulturo Asto Vrečko je zavrnila očitke, da bi njen obisk na Ustavnem sodišču lahko pomenil politični pritisk. Sestala se je tudi s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je gostila predsednico španskega kongresa poslancev Meritxell Batet Lamana, s katero sta govorili predvsem o prihajajočem predsedovanju Španije Svetu EU v drugi polovici leta. Klakočar Zupančič je pozdravila idejo gostje, da Španija predsedovanje začne s srečanjem predstavnikov parlamentov. Po besedah Klakočar Zupančič imata državi veliko skupnega, čeprav nista sosedi.

LJUBLJANA - Državni svet je izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se vnovič uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Predlagateljem veta se med drugim zdi nesprejemljivo prelaganje odgovornosti izdaje računa na kupca, s tem ko mu za morebiten neprevzem računa grozi globa. DZ bo moral o noveli glasovati še enkrat, potrebna bo podpora najmanj 46 poslancev.

LJUBLJANA - Tudi mladoletniki v Sloveniji so lahko žrtve prostitucije, zlasti dekleta, ki bežijo iz vzgojnih zavodov. V času bega so izpostavljene spolnim zlorabam in z veliko verjetnostjo tudi prostituciji v zameno za zatočišče, so opozorili na okrogli mizi o zaznavanju prostitucije otrok v Sloveniji.

KIDRIČEVO - Kidričevsko podjetje Talum, ki je skoraj 60 let proizvajalo aluminij, zadnja leta pa se pospešeno preusmerja v predelavo aluminija in druge bolj dobičkonosne posle, bo v začetku aprila dokončno ugasnilo elektrolizne peči za proizvodnjo aluminija. Proizvodnjo so nižali že od lani, trenutno deluje le 11 od skupaj 160 peči. Kot so pojasnili v podjetju, aktualna proizvodnja ni zagotavljala vzdržnosti poslovanja.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela strategijo razvoja trga kapitala v Sloveniji. Njena izvedba nas bo po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča uvrstila med države, kjer organizirane trge vlagatelji prepoznajo kot ene od naložbenih priložnostih. Kot je povedal, namerava država izdati tudi obveznice za državljane, morda že v tem letu.

LJUBLJANA - Prosilci za azil zahtevajo izenačitev z ukrajinskimi begunci in skrajšanje devetmesečnega roka čakanja na pravico do dela. V azilnih domovih živijo v ekstremni revščini in negotovosti, saj da so lahko v vsakem trenutku izgnani iz države, so člani iniciative prosilcev za azil Vič/Kotnikova/Logatec povedali na novinarski konferenci pred DZ. Državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan je povedal, da so na ministrstvu pripravili kompromisni predlog, ki bi čas čakanja na pravico do dela skrajšal na tri mesece.

LJUBLJANA/DOBROVO - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo župana Občine Brda Franca Mužiča in s tem pritrdilo ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da Mužičeva odločitev, da ga pred KPK zastopa odvetniška pisarna, ki zastopa tudi občino, lahko predstavlja realno korupcijsko tveganje oziroma tveganje za nastanek nasprotja interesov, so sporočili iz KPK.

CELJE - Okrožna sodnica Ingrid Lešnik je 65-letnega Vinka Poharja za poskus uboja 71-letnega sostanovalca Srečka Hladina v domu upokojencev v Preboldu obsodila na sedem let zapora. Tožilka Marjeta Kreča meni, da je šlo za poskus umora, in je zahtevala 13 let zapora, a sodnica ni našla subjektivnih elementov za to. Sodba še ni pravnomočna.

LJUBLJANA - Ljubljanski kriminalisti so po intenzivni kriminalistični preiskavi v Grosuplju novembra lani najdenega trupla otroka ugotovili, da je šlo za živorojenčka. Z zbiranjem obvestil in s forenzičnimi dokazi so uspeli identificirati 30-letno mati, ki so jo utemeljeno osumili kaznivega dejanja detomora, je na novinarski konferenci dejal kriminalist Goran Novak.

LJUBLJANA - S performansom Tatiane Kocmur The Following Body se je začel letošnji Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore, na katerem tradicionalno podelijo tudi bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta. Sklenil se bo sklenile 12. 3.

mva/ako/bst/ap/tz/bst
© STA, 2023