Predlog za brezplačno kosilo za vse učence gre lahko v drugo obravnavo

Ljubljana, 23. februarja - DZ je danes z 51 glasovi za in nobenim proti odločil, da je predlog novele zakona o šolski prehrani primeren za nadaljnjo obravnavo. Z 49 glasovi za in petimi proti pa so kot primernega za nadaljnjo obravnavo ocenili tudi predlog sprememb zakona o osnovni šoli. Predloga je v DZ vložilo 5000 državljanov, v njihovem imenu pa Inštitut 8. marec. Predlagatelji želijo s predlogoma zagotoviti brezplačno kosilo za vse učence.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje redne seje DZ, na kateri so med drugim obravnavali novele zakonov o davčnem potrjevanju računov, o cestah ter o upravnem sporu ter posebno poročilo varuha človekovih pravic o dostopnosti Centrov za socialno delo za gibalno in senzorno ovirane invalide.
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Na inštitutu so predloga vložili glede na izkušnje staršev, ki so poročali, da otrokom težko plačajo kosilo v šoli. S spremembo zakona o osnovni šoli bi kot pravico za vse šoloobvezne otroke uvedli šolsko kosilo, z novelo zakona o šolski prehrani pa bi to pravico tehnično uredili in pri pripravi obrokov denimo prepovedali zunanje izvajalce. Zagotavljanje šolskega kosila je po veljavni ureditvi namreč tržna dejavnost.

pse/lte
© STA, 2023