DZ predlog novele zakona o upravnem sporu ocenil kot primernega za nadaljnjo obravnavo

Ljubljana, 23. februarja - DZ je danes predlog vladne novele zakona o upravnem sporu, ki je v prvi obravnavi, s 53 glasovi za in nobenim proti ocenil kot primernega za nadaljnjo obravnavo. V predlogu so rešitve za večjo učinkovitost postopkov v upravnem sporu.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje redne seje DZ, na kateri so med drugim obravnavali novele zakonov o davčnem potrjevanju računov, o cestah ter o upravnem sporu ter posebno poročilo varuha človekovih pravic o dostopnosti Centrov za socialno delo za gibalno in senzorno ovirane invalide.
Poslanec NSi Janez Cigler Kralj.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Po predlogu bi večino zadev, ki so praviloma enostavnejše, reševal sodnik posameznik, kar bi omogočilo hitrejše reševanje zadev. Bolj zahtevne zadeve pa bi še vedno obravnaval senat, je povedala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Spremembe so predvidene tudi na vrhovnem sodišču, ko bo to odločalo o pritožbah. Tudi tam se uvaja sojenje po sodniku posamezniku, ki bo o sporu odločal, če je že na prvi stopnji o njem odločal en sodnik. Če pa je na prvi stopnji v upravnem sporu odločal senat, bo tričlanski senat odločal tudi na vrhovnem sodišču.

pse/lte
© STA, 2023