Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 23. februarja - Nevarnost snežnih plazov je trenutno povsod majhna, prve stopnje. Snežna odeja je dobro povezana in na splošno stabilna. Predvsem na bolj senčnih straneh so v snežni odeji prisotne šibke plasti, na redkih mestih lahko ob veliki obremenitvi lahko sprožite manjši plaz kložastega snega, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Možen je še kakšen snežni plaz mokrega snega. Zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja so se poledenele površine povečale.

Nizka oblačnost se je danes dvignila in prekriva tudi dele visokogorja, obenem se je še nekoliko ohladilo. Ničta izoterma je trenutno na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Preobrazba snežne odeje se je v sredogorju in visokogorju upočasnila. Pod okoli 1500 metrov pa se sneg še naprej tali. Od ponedeljka so se kopne površine povečale, na prisojnih legah sredogorja ponekod ni več strnjene snežne odeje. Sneg je večinoma dobro preobražen in nosi težo smučarja. Zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja je nastala skorja. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do trde podlage. Še so klože in opasti, ki so dobro sprijete s podlago.

Danes, v četrtek, bo pretežno oblačno in ponekod megleno. Pihal bo šibak jugozahodnik. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 2, na 2500 metrih okoli -3 stopinje Celzija. V petek bo vreme podobno. Večinoma bo oblačno in megleno, nekaj jasnine bo v višjih delih visokogorja ter v gorstvih na severu in vzhodu. Predvsem v predalpskem svetu zahodne Slovenije v zahodnih in južnih Julijcih se bodo že začele pojavljati rahle padavine. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Ničta izoterma bo nadmorski višini okoli 1700 metrov. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 2, na 2500 metrih okoli -4 stopinje Celzija. V soboto bo oblačno in megleno z rahlimi do zmernimi padavinami, več jih pričakujemo na območju zahodnih in južnih Julijcev. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1400 in 1800 metri. V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, meja sneženja se bo spustila do nižin. Zapihal bo okrepljen veter vzhodnih smeri. V nedeljo čez dan bo sneženje oslabelo, še bo vetrovno. Občutno se bo ohladilo. Temperatura na 1500 metrih bo okoli -9, na 2500 metrih okoli -15 stopinj Celzija.

Danes in v petek se razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Več dogajanja pričakujemo v soboto, ko bo nad okoli 1800 metrov snežilo, nižje pa deloma deževalo, deloma snežilo. V visokogorju Julijcev lahko do sobote zvečer zapade od 10 do 20 centimetrov, krajevno do 30 centimetrov snega, drugod bodo količine precej manjše. Predvsem zaradi dežja in mokrega snega se bo nevarnost proženja nekoliko povečala in bo nad okoli 1500 metrov zmerna, druge stopnje. Napoved količine novega snega v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan je sedaj še negotova.

akg/akg
© STA, 2023