Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 22. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRDO PRI KRANJU - Premier Robert Golob in njegov luksemburški kolega Xavier Bettel sta danes na Brdu pri Kranju poudarila, da glede migracij zagovarjata iskanje skupnih rešitev na ravni celotne EU in ne podpirata rešitev, ki vključujejo gradnjo zidov in bi iz Evrope naredile "trdnjavo". Ob tem sta izpostavila tudi krepitev sodelovanja med državama. V izjavi za medije sta se strinjala, da je vprašanje migracij zelo pomembno za Evropsko unijo, pri čemer sta oba izpostavila, da je nujno iskanje skupnih rešitev na ravni celotne EU in tudi širše.

LJUBLJANA - DZ se je lotil prve obravnave predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani, ki ju je v zakonodajni postopek vložilo 5000 državljanov, v njihovem imenu pa Inštitut 8. marec. S predlogoma želijo zagotoviti brezplačno kosilo za vse učence. Nasprotovanja predlogu ni izrecno napovedala nobena poslanska skupina. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Darjo namen predlagatelja načeloma podpirajo, a je minister Darjo
Felda opozoril, da je treba spremembe vpeljevati postopoma.

LJUBLJANA - Vlada ter sindikati zdravstva in socialnega varstva so danes nadaljevali pogajanja o oblikovanju plačnega stebra. Iz izjav po srečanju gre razbrati, da konkretnega premika danes še ni bilo, so se pa dogovorili, da sindikati do naslednjič pripravijo odgovor. Minister Danijel Bešič Loredan še vedno meni, da je steber možno oblikovati do aprila.

BRDO PRI KRANJU - Predsednik vlade Robert Golob je zadovoljen z visoko podporo, ki jo je na torkovem glasovanju v DZ dobil novi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Napovedal je, da bo novi minister svojo ožjo ekipo predvidoma vladi predstavil na četrtkovi seji. Na vprašanje o tem, ali Boštjan Lindav po menjavi na čelu notranjega ministrstva ostaja šef policije, je Golob dejal, da bodo počakali. Ob tem je zatrdil, da je izbira ekipe izključno v pristojnosti ministra.

LJUBLJANA - Vlada bo v četrtek predvidoma obravnavala predloga zakonov o infrastrukturi za alternativna goriva in o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije. Kot poudarjajo na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, predloga zaradi številnih pomembnih določb predstavljata mini reformo na področju zelenih politik.

LJUBLJANA - Visokošolski sindikat vladno ponudbo za odpravo plačnih nesorazmerij med izobraževanjem in zdravstvom ocenjuje kot žaljivo, saj "ruši vrednotenje hierarhije znanja". Pričakuje, da se bodo nadaljevala pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma. Če dogovora ne bo, pa so pripravljeni uporabiti vsa sredstva sindikalnega boja.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev Save Turizma je za torek napovedal opozorilno stavko delavcev v Hotelih Bernardin, s katero želijo med drugim preprečiti prenos sobaric na zunanje izvajalce ter od uprave družbe doseči uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. K podpori pozivajo tudi druge zaposlene v Savi Turizmu.

LJUBLJANA - Razpoloženje v gospodarstvu se je februarja poslabšalo. Kazalnik gospodarske klime je bil glede na januar nižji za 0,2 odstotne točke, glede na februar lani pa za 7,7 odstotne točke. V obeh primerjavah se je po podatkih statističnega urada najbolj poslabšal v predelovalnih dejavnostih.

LJUBLJANA - Svetniki Levice v ljubljanskem mestnem svetu predlagajo, da se z dnevnega reda ponedeljkove seje sveta umakne točka o podaji soglasja k izplačilom nagrad za delovno uspešnost delu vodstva Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana za 2021. Izplačilo nagrad se jim zaradi prebivalcev Ljubljane, ki so ostali brez osebnega zdravnika, zdi skrajno neprimerno.

LJUBLJANA - Začel je veljati zakon o zaščiti prijaviteljev, ki ureja varstvo žvižgačev v delovnem okolju tako v javnem kot zasebnem sektorju. Veljati je začela tudi novela kazenskega zakonika, ki uvaja t. i. zločin iz sovraštva kot obteževalno okoliščino pri odmeri kazni, prinaša pa tudi uskladitev zakonika z direktivami EU.

BRUSELJ/LJUBLJANA - V EU je lani v prometnih nesrečah umrlo okoli 20.600 ljudi, kar je tri odstotke več kot leta 2021, ko je na obseg prometa še vedno vplivala pandemija, kažejo podatki Evropske komisije. Slovenija je lani zabeležila za četrtino manj smrti kot leta 2021, kar je največji upad med članicami EU. V. d. direktorja agencije za varnost prometa Simona Felser je v današnjem odzivu izpostavila, da je znižanje kritične meje umrlih v prometnih nesrečah na milijon prebivalcev v Sloveniji mogoče pripisati povečanju obsega koordiniranih aktivnosti agencije za varnost prometa, nadzoru policije in povečanemu obsegu aktivnosti ostalih ključnih deležnikov prometne varnosti. Izpostavila pa je potrebo po odgovornem ravnanju udeležencev v prometu.

BRUSELJ - V članicah Evropske unije, Švici in Norveški je bilo lani vloženih približno 966.000 prošenj za azil. Število prošenj se je v primerjavi z letom 2021 povečalo za 50 odstotkov in je doseglo najvišjo raven od leta 2016, ko je za azil zaprosilo 1,25 milijona ljudi, kaže analiza Agencije EU za azil (EUAA). Ponovno je za azil v EU lani zaprosilo veliko število Sircev in Afganistancev, in sicer 132.000 oziroma 129.000. Sledijo jim Turki s 55.000, Venezuelci z 51.000, Kolumbijci s 43.000 in Pakistanci s 37.000 prošnjami.

LJUBLJANA - S pepelnično sredo se po cerkvenem koledarju končuje pustno obdobje, začenja pa se čas 40-dnevnega posta. Ta pomeni pripravo na veliko noč, ki bo letos 9. aprila. Slovenska karitas pa začenja tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola. Tokrat poteka pod naslovom Beseda zdravi, posebno pozornost pa namenja otrokom in drugim svojcem alkoholikov.

LJUBLJANA - Sodni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je Žarku Gorenjcu za umor žene iz nizkotnih nagibov izrekel zaporno kazen v višini 23 let. Kot je pojasnil predsednik senata Bernard Tajnšek, si je Gorenjc ženo lastil kot objekt in jo nadzoroval tudi z omejevanjem stikov z družino in prijatelji. Pritožbo na odločitev sodišča sta napovedali obe strani.

LJUBLJANA - Ljubljano bo 1. marca zavzelo dogajanje 20. Festivala literatur sveta Fabula, ki bo do 30. marca pod okriljem Beletrine v koprudukciji s Cankarjevim domom in več partnerji na različnih prizoriščih ponudilo niz dogodkov pod sloganom (re)konstrukcije spomina. V osrednjem programu bodo tudi letos po ključu 5 + 1 gostili tuje literate. Program so predstavili na današnji novinarski konferenci.

MARIBOR - Mestna občina Maribor je v objektu Umetnostne galerije Maribor (UGM) z gradbenimi, obrtniškimi in instalacijskimi deli uredila pet dodatnih prostorov, ki jih bo odslej lahko uporabljala omenjena galerija. Ti bodo namenjeni restavratorski delavnici, hrambi razstavne opreme ter umetnin iz stalne zbirke UGM.

mo/mo
© STA, 2023