Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 21. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - DZ je Boštjana Poklukarja danes imenoval za ministra za notranje zadeve. Na tej funkciji bo nasledil Tatjano Bobnar, ki je decembra odstopila. Poklukar bo sicer ministrski položaj zasedel že drugič, saj je bil notranji minister tudi v vladi Marjana Šarca. Za njegovo imenovanje je glasovalo 54 poslancev, proti pa 31. Podprli so ga v koalicijskih Gibanju Svoboda, SD in Levici, kjer so prepričani, da uspešno nadaljeval proces depolitizacije policije in dialog z nevladniki. V opozicijskih SDS in NSi so mu podporo odrekli, saj dvomijo o njegovi strokovnosti in neodvisnosti. Poklukar po imenovanju še ni razkril svoje ožje ekipe, prav tako ne, ali se obetajo menjave na čelu policije.

LJUBLJANA - Skupina 27 poslancev SDS s prvopodpisano poslanko Jelko Godec je v ponedeljek v parlamentarno proceduro vložila predlog resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Podobno resolucijo je novembra lani sprejel Evropski parlament, poslanci SDS predlagajo, naj tudi Slovenija Rusijo uvrsti na seznam podpornic terorizma. Predsednik SDS Janez Janša je danes na novinarski konferenci dejal, da je spremljal današnji nagovor ruskega predsednika Vladimirja Putina o stanju v državi, kar ga je še utrdilo v prepričanju o pravilnosti predloga SDS. Pojasnil je, da so predlog resolucije pripravili, ker tega vlada ni storila, čeprav so v SDS po Janševih besedah od novembra čakali, da bi Slovenija "sledila številnim evropskim državam" in tudi sama sprejela takšno resolucijo.

LJUBLJANA - V SDS bodo o pozivu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve k interpelaciji celotne vlade razpravljali prihodnji teden, je danes dejal prvak SDS Janez Janša. Je pa ob tem kritičen do napovedane davčne reforme vlade, pa tudi do novega notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki ga je označil za "slab kadrovski predlog".

LJUBLJANA - Švicarski farmacevtski velikan Novartis, ki je v postopku oddelitve svoje divizije Sandoz, pod katero spada slovenski Lek, bo del Lekovega premoženja, knjigovodske vrednosti okoli 692 milijonov evrov prenesel na slovensko družbo Novartis. Kot kaže pogodba, objavljena na Ajpesu, bo med drugim prenesena trdnih izdelkov na sedežu družbe v Ljubljani in storitveni center v Ljubljani. Predviden je tudi prenos obrata v Mengšu, kjer je med drugim proizvodnja farmacevtskih učinkovin in bioloških zdravil ter Novartisov razvojni center.

LJUBLJANA - Podjetja in drugi upravičenci lahko na podlagi določila zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje od 12. ure naprej vlagajo vloge za subvencioniranje visokih cen energentov. Vnos vlog bo potekal en teden. Skupno je za subvencije na voljo 650 milijonov evrov. Začasni ukrep, ki bo upravičencem omogočal subvencioniranje povišanih stroškov za energente v tem letu, je prinesel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki je bil sprejet decembra lani, konec januarja pa je DZ sprejel novelo, po kateri do pomoči ne bodo več upravičeni tisti subjekti iz vrst mikro, malih in srednjih podjetij, ki imajo od 1. januarja regulirane cene elektrike.

LJUBLJANA - Zaupanje potrošnikov se je februarja nekoliko izboljšalo. Kazalnik zaupanja potrošnikov se je v primerjavi z januarjem izboljšal za eno odstotno točko. Medtem se je v medletni primerjavi poslabšal za 13 odstotnih točk, od dolgoletnega povprečja pa je bil nižji za 12 odstotnih točk, je sporočil statistični urad. K mesečni rasti kazalnika je prispevalo le izboljšanje pričakovanja potrošnikov glede gospodarskih razmer v državi. V primerjavi z lanskim februarjem pa so se poslabšale vse štiri komponente kazalnika.

LJUBLJANA - Vlada v okviru regulacije cen pogonskih goriv načrtuje nov način oblikovanja prodajnih marž, tako da bi bile te vezane tudi na letno inflacijo, izhaja iz osnutka načrta uravnavanja reguliranih cen za leti 2023 in 2024. Kot so izračunali pri časniku Finance, bi se marža ob 10,3-odstotni letni inflaciji v decembru letos pri dizlu zvišala na 0,1085 evra za liter, pri bencinu na 0,1096 evra za liter in pri kurilnem olju na 0,0882 evra za liter. Osnutek predvideva tudi zvišanje cen učbenikov, in sicer letos za splošnoizobraževalne predmete za 2,2 odstotka, za strokovne predmete pa za 2,9 odstotka. Ni pa denimo predvideno zvišanje RTV-prispevka, za kar si prizadeva vodstvo Radiotelevizije Slovenija.

LJUBLJANA - V sodelovanju med Knjižnico Velenje in Založbo Buča je v letošnjem spominskem letu izšel stripovski album o pesniku Karlu Destovniku - Kajuhu. Stripovsko biografijo Kajuh, pesnik partizan je pripravil avtorski dvojec Marijan Pušavec - Zoran Smiljanić, ki sta se s podobnimi projekti že srečala. S stripom sta želela prikazati Kajuhovo življenje.

LJUBLJANA - V Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi) poteka simpozij, posvečen gledališkemu opusu Dušana Jovanovića. Kot je za STA povedala vodja simpozija Diana Koloini, na njemu teatrologi govorijo o delu velikana slovenskega gledališča, hkrati pa je simpozij tudi predpriprava na monografijo o Jovanoviću, ki jo bo Slogi izdal prihodnje leto.

LJUBLJANA - Hrvaška pisateljica in novinarka Slavenka Drakulić je v ponedeljek zvečer v Ljubljani pospremila prevod svoje knjige Nevidna ženska in druge zgodbe, v kateri se je dotaknila ženskega telesa in njenega staranja. Knjiga ni avtobiografska, ima pa takšne prvine, je povedala in dodala, da glede staranja ni mogoče veliko storiti, lahko pa smo prijazni.

mo/mo
© STA, 2023