Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 20. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvrševanje več členov novele zakona o Radiotelevizije Slovenije, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki konstituiranja novih organov sicer lahko tečejo, zadržano je končno konstituiranje sveta, zavod vodi v. d. direktorja.

LJUBLJANA - DZ je redno februarsko zasedanje kot običajno začel s poslanskimi vprašanji ministrski ekipi in predsedniku vlade Robertu Golobu. Ta je v odgovoru na vprašanje Jožefa Horvata iz NSi v DZ povedal, da bo vlada predlog davčne reforme predstavila sredi marca. Napovedal je znižanje obremenitve plač, a kot je poudaril, nameravajo pred tem poskrbeti za to, da bo premoženje ustrezno ovrednoteno in da bodo tisti, ki imajo bistveno več premoženja od večine ostalih, za to premoženje pošteno plačali davke. Golob je še zagotovil, da so vsi ukrepi vlade usmerjeni v to, da različne družbene skupine čim manj občutijo dvig cen. Vlada je po njegovih besedah že ves čas osredotočena tudi na upokojence.

LJUBLJANA - Kmetijsko ministrstvo je nadgradilo projekt spremljanja cen prehranskih proizvodov z novim spletnim mestom in orodjem, ki bo potrošnikom po pojasnilih ministrice Irene Šinko omogočilo primerjavo med več kot 17.000 izdelki v spletnih trgovinah izbranih trgovcev. Primerjava bo med drugim mogoča glede na ceno, blagovno znamko in znake kakovosti. Doslej so lahko potrošniki projekt spremljali prek portala Naša super hrana, da bi še bolj poenostavili spremljanje cen, pa bodo zdaj vzpostavili novega: www.primerjaj-cene.si. Portal združuje tako spletni kot fizični popis.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so danes predstavili osnutek novega dokumenta oziroma instrumenta Svetovne zdravstvene organizacije, katerega namen je izboljšati pripravljenost držav na morebitne nove pandemije in učinkovitost odziva nanje. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem poudaril, da nobena organizacija Slovenije ne more prisiliti v uvedbo obveznega cepljenja za katero koli obolenje, ki se pojavi kot epidemija.

LJUBLJANA - Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je pred mednarodnim dnevom žensk predstavil ukrepe, ki jih pripravljajo za izboljšanje enakopravnosti spolov in položaja žensk. Kot je povedal, je v pripravi resolucija o nacionalnem programu s področja enakih možnosti moških in žensk, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju. Sicer pa načrtujejo ukrepe tudi na področjih preprečevanja nasilja nad ženskami, ločitvenih postopkov in ekonomskega položaja žensk nasploh.

BRUSELJ - Slovenija pripravlja mednarodno pogodbo za sodelovanje na področju kazenskega prava, ki jo bo danes v Bruslju kolegom iz članic EU predstavila zunanja ministrica Tanja Fajon. Pobudi za podpis mednarodne pogodbe o sodelovanju na področju kazenskega prava, ki bi omogočila tudi sodelovanje pri pregonu vojnih zločinov v Ukrajini, se je doslej pridružilo 77 držav.

LUXEMBOURG - Razvojna razlika med Zahodno in Vzhodno Slovenijo se je v 2021 nekoliko povečala, kažejo podatki Eurostata. Zahodna Slovenija je bila predlani po BDP na prebivalca, izraženem v standardih kupne moči, pri 108 odstotkih povprečja EU, Vzhodna Slovenija pa pri 74 odstotkih. Vzhodna Slovenija je tako v primerjavi s povprečjem EU glede na 2020 ostala na enaki ravni, raven razvitosti Zahodne Slovenije pa se je zvišala za dve odstotni točki. V obeh kohezijskih regijah se je sicer bruto domači proizvod močno povečal, a je bila rast v Zahodni Sloveniji, v kateri se nahaja tudi Ljubljana z osrednjeslovensko regijo, višja.

LJUBLJANA - Tipični komitent slovenske banke ali hranilnice je lani za paket storitev v povprečju namenil 70,71 evra oz. 1,31 evra več kot leta 2021, ugotavljajo v Banki Slovenije. Toda razpon med najcenejšo in najdražjo banko ostaja zelo velik. Najdražje je vodenje osebnega računa pri Deželni banki Slovenije, namreč 97,68 evra. Več kot 90 evrov so lani za plačilne storitve odšteli tudi komitenti SKB banke, Nove KBM in Gorenjske banke. Z 28,08 evra letnega stroška je najcenejša N banka, nekdanja Sberbank.

BERLIN - Na Berlinalu so na Books at Berlinale predstavili 11 knjig, ki imajo potencial za filmsko upodobitev. Prvič od leta 2006, odkar poteka program, je bila predstavljena tudi slovenska knjiga Zakaj ne pišem Dijane Matkovič. Knjigo je producentom predstavila Senja Požar iz Založbe Mladinska knjiga, ki je poudarila mednarodno aplikativnost zgodbe. Gre za avtobiografsko zgodbo hčerke migrantov, ki kljub temu, da je pripadnica druge generacije, še vedno bije bitke za enakopravnost.

BRUSELJ - V Hiši evropske zgodovine v Bruslju je na ogled razstava z naslovom Za enkratno uporabo, ki obravnava temo smeti, ravnanja z odpadki in njihovo ponovno uporabo ter s tem hkrati opozarja na sodobno okoljsko krizo. Razstavo spremlja digitalna platforma, pri kateri z izbranimi predmeti sodeluje tudi Muzej novejše zgodovine Celje. Med njimi so denimo Kraševa škatla čokolade Opera, pločevinka piva Laško, opeka iz Rakuschevega mlina, emajlirana posoda za mleko in tudi menstrualna skodelica. Kot je za STA povedala kustosinja celjskega muzeja Urška Repar, so gradivo za projekt izbrali glede na to, kako lahko zgodbo predmetov povežemo z odnosom do stvari, odpadkov in njihove ponovne uporabe.

sag/sag
© STA, 2023