Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 18. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Po vsej državi se bodo po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19 ta konec tedna spet zvrstile številne pustne prireditve in povorke. V prestolnici je dopoldne po ulicah starega mestnega jedra potekal že tradicionalni Zmajev karneval, vrhunec najbolj tradicionalnih povork pa bo v nedeljo na Ptuju ter v Cerknem in Cerknici.

MARIBOR - SDS bo s slavnostno akademijo v Mariboru obeležila 34. obletnico ustanovitve stranke. Ob tej priložnosti bodo podelili tudi najvišja priznanja SDS za leto 2022. Na dogodku naj bi se SDS priključila Nova ljudska stranka (NLS) Franca Kanglerja, ta pa naj bi tudi prevzel vodenje mariborskega odbora SDS.

LJUBLJANA - Minister za delo Luka Mesec napoveduje predstavitev izhodišč za pokojninsko reformo na koalicijskem vrhu, ki bo predvidoma sredi marca. Pripravljajo dva modela. Po enem bi prenovili obstoječi sistem, po drugem pa bi pokojninski sistem postavil na novo in bi temeljil na univerzalnem temeljnem dohodku za upokojence, je dejal za časnik Delo.

LJUBLJANA - Vlada je na četrtkovi seji po neuradnih informacijah imenovala več vodij diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki bodo v tujino odšli v letošnjem letu. Po poročanju portala N1 za veleposlanika v ZDA odhaja Iztok Mirošič, medtem ko Andrej Benedejčič odhaja za stalnega predstavnika pri Natu v Bruslju, Franci But pa za veleposlanika v Vatikanu.

LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o finančni upravi, s katero se odpravlja nekatere določbe, uveljavljene v času prejšnje vlade, zaradi za mnoge spornega člena o tajnem sledenju blagu pa je bila predmet odložilnega veta državnega sveta in se ji po ponovni potrditvi v DZ obeta ustavna presoja. Potem ko je bila novela decembra sprejeta samo z glasovi Svobode, so glasove za potrditev po vetu prispevali tudi poslanci Levice - ob dogovoru, da bodo sporni člen poslali v ustavno presojo. Vlada je prepričana, da člen ni ustavno sporen.

LJUBLJANA - Vse občinske javne stavbe v Ljubljani so statično sanirane in imajo protipotresno zaščito za najvišjo magnitudo potresa, je po rušilnem potresu v Turčiji in Siriji pred dnevi zatrdil ljubljanski župan Zoran Janković. Ob tem je dejal, da bodo Evropski komisiji spet poslali pismo s pozivom, naj sredstva nameni tudi za statično sanacijo stavb.

jb/bg/jb
© STA, 2023