Zelenski zaveznikom: Od hitrosti dobav orožja odvisno naše življenje

München, 17. februarja - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaveznike danes pozval, naj pospešijo dobave orožja in podporo njegovi državi, saj so od tega odvisna življenja Ukrajincev. Obrambo Ukrajine je treba okrepiti, med drugim z novimi, sodobnimi tanki. V nasprotnem primeru tudi Zahod ne bo imel miru, je dejal v video nagovoru udeležencem varnostne konference v Münchnu.

Belgija, Bruselj.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nemčija, München.
Münchenska varnostna konferenca, na kateri je v ospredju razprav vojna v Ukrajini, njene posledice za to državo, Evropo in svet, pa tudi naraščajoče napetosti med ZDA in Kitajsko.
Foto: dpa/STA

Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ne smemo dati možnosti, je poudaril Zelenski in zatrdil, da mora Ukrajina zmagati v boju proti ruskim silam.

K sodelovanju pri dobavi bojnih tankov Ukrajini je zaveznice na varnostni konferenci pozval tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je zagovarjal pošiljanje orožja Kijevu.

Ukrajina je ena glavnih tem konference, ki se je udeležuje tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. Ta je na Twitterju pohvalila "odločen" govor Zelenskega.

sg/msc/spo/sg
© STA, 2023