Španski parlament potrdil zakon o bolniški ob boleči menstruaciji in "transspolni" zakon

Madrid, 16. februarja - Španski parlament je danes dokončno potrdil zakon, ki transspolnim osebam, starejšim od 16 let, omogoča spremembo spola v osebnih dokumentih samo na podlagi izjave.

Španija, Madrid.
Španski parlament je danes dokončno potrdil zakon, ki omogoča plačano bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. Dokončno je potrdili tudi zakon, ki transspolnim osebam, starejšim od 16 let, omogoča spremembo spola v osebnih dokumentih samo na podlagi izjave.
Španska ministrica za enakost Irene Montero.
Foto: dpa/STA

S tem je Španija postala ena redkih držav, kjer je za spremembo spola v osebnih dokumentih dovolj že izjava brez dodatnih zdravniških potrdil, npr. o motnji spolne identitete in dokazil o dveletnem hormonskem zdravljenju, kot je veljalo doslej za odrasle v Španiji.

Ta t.i. transspolni zakon je eden vodilnih projektov ministrice za enakost Irene Montero iz leve stranke Podemos, koalicijske partnerice socialistov premierja Pedra Sancheza.

Poslanci so danes dokončno potrdili tudi zakon, ki omogoča plačano bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. Španija je s tem postala prva država v Evropi in ena redkih na svetu s tovrstno zakonodajo.

vr/vb/vr
© STA, 2023