Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 16. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Poklicni gasilci so na shodu v prestolnici izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem. Oblečeni v uniforme in opremljeni z dimnimi baklami so se najprej zbrali na Trgu republike pred parlamentarno stavbo, od koder so se podali pred poslopje vlade. Tam so z nagovori, pokanjem in trobljami vladi sporočili, da so zaradi svojega položaja jezni. Po njihovih besedah razen praznih obljub, suhoparnih dopisov in sestankov niso dobili ničesar. Ostri so tudi do nedavno predstavljenih vladnih izhodišč za reformo enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

LJUBLJANA - Vlada zahteve gasilcev razume kot neupravičene. Kot zatrjujejo na ministrstvu za javno upravo, so poklicni gasilci ena bolje plačanih poklicnih skupin v javnem sektorju, njihove plače pa vseskozi rastejo. Po navedbah ministrstva podatki kažejo, da pri gasilcih krivičnih nesorazmerij ni. Gasilce sta sicer pred vlado prišla pozdravit tudi ministra za javno upravo in obrambo Sanja Ajanović Hovnik ter Marjan Šarec. Pozneje sta bila kritična zaradi nekaterih agresivnih izjav protestnikov ter uporabe pirotehničnih sredstev v središču prestolnice.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče obravnava pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s predlogom za začasno zadržanje, ki jo je vložilo več vodilnih na zavodu s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Medtem je v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough predstavil poslovanje zavoda, ki je po njegovih besedah lansko leto prvič po šestih letih zaključil pozitivno. Na to so po njegovih besedah vplivali znižanje stroškov dela in prihodki iz tržnih dejavnosti, med negativnimi dejavniki pa sta nespremenjena višina rtv-prispevka in podražitev energentov. Stavkovni odbor novinarskih sindikatov bo medtem zaradi neresnosti vodstva zavoda glede nadaljevanja pogajanj o stavkovnih zahtevah prihodnji teden znova odločal o zaostrovanju aktivnosti.

LJUBLJANA - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je odločil, da se pokojnine februarja redno uskladijo za 5,2 odstotka, izveden pa bo tudi poračun od 1. januarja. Zavod bo za tokratno uskladitev namenil več kot 330 milijonov evrov letno. Upokojencem bodo višji zneski izplačani konec februarja.

LJUBLJANA - Družbenika Gen-I, Gen energija in Gen-EL, sta ob izteku enoletnega vodenja družbe na podlagi sodnega imenovanja na skupščini imenovala novo poslovodstvo. Za predsednika uprave je bil imenovan Maks Helbl, za člana uprave pa Andreja Zupan in Sandi Kavalič. V poslovodstvu ostaja Primož Stropnik.

LJUBLJANA - Evropska banka za obnovo in razvoj je Sloveniji za letos napovedala enoodstotno gospodarsko rast, kar je 0,8 odstotne točke manj od lanske septembrske napovedi. Prihodnje leto pa naj bi se BDP v Sloveniji okrepil na 2,3 odstotka- Za regijo 36 držav, v kateri EBRD deluje, je ta napoved letošnje rasti znižala za 0,9 odstotne točke na 2,1 odstotka, prihodnje leto pa naj bi rast pospešila na 3,3 odstotka.

REKA - Območje pri hrvaškem otoku Krk je stresel potres z magnitudo 4,8, navaja evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC). Žarišče potresa je bilo 37 kilometrov jugovzhodno od Reke in štiri kilometre od Krka na globini deset kilometrov pod površjem. Tresenje tal so čutili tudi v celotni Sloveniji.

LJUBLJANA - V Sindikatu gostinstva in turizma Slovenije, ki ostro nasprotuje predvidenemu prenosu sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje, so razočarani nad neodzivnostjo SDH in predsednika vlade. Stavka v državni Savi Turizem, lastnici hotelov, bo, so napovedali.

LENDAVA - Madžarska je leta 2019 v Lendavi kupila nepremičnine, ki jih je nato lani predala v brezplačno uporabo tamkajšnji krovni manjšinski organizaciji. Madžarska vlada je pogodbo o uporabi z manjšinsko organizacijo sklenila julija lani, v njej pa je določeno, da morajo madžarski konzularni službi omogočiti brezplačno uporabo reprezentančnega prostora. Madžarska bi morala za vpis lastništva od slovenskega zunanjega ministrstva pridobiti potrdilo o ugotovljeni vzajemnosti, a tega ni storilo. Ministrstvo je zato Madžarsko zato zaprosil za dodatna pojasnila in madžarskega veleposlanika v Ljubljani poklical na pogovor.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sprejela predsednika sobranja Severne Makedonije Talata Xhaferija in izrazila podporo Slovenije članstvu Severne Makedonije v EU. Sogovornika sta potrdila odlične odnose med državam na vseh ravneh. Po besedah Klakočar Zupančič je pomembno, da države, ki si delijo vrednote in del zgodovine, združijo moči in v okviru EU postanejo pomemben igralec na mednarodnem parketu. Slovenija si je, si in si vedno bo prizadevala, da Severna Makedonija postane polnopravna članica EU, je poudarila.

NOVO MESTO - Zdravstvo na Dolenjskem se sooča s podobnimi izzivi kot drugje po državi. V ospredju je pomanjkanje kadrov z odlivom mladih zdravnikov, ki pa v Novem mestu ni tako pereče, je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ocenila ob današnjem regijskem obisku. Zbornica sicer želi, da bi problem zdravnikov uredili sistemsko, je dodala.

LJUBLJANA - Pustni čas razveseljuje tudi proizvajalce krofov. Nekateri beležijo večje povpraševanje, čemur sledijo s povečano proizvodnjo. Kljub vsesplošnim podražitvam živil se cene krofov niso bistveno zvišale, ponekod so celo nižje. Najbolj priljubljeni ostajajo krofi z marelično marmelado in sladkornim posipom.

LJUBLJANA - Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica bo letos že 11. po vrsti. Potekal bo od 22. in 25. februarja. V tekmovalnem programu bo na ogled osem predstav. Letos na Gibanici sodeluje več kot 20 tujih gostov iz 17 držav. Letošnja novost je fringe program. Nagrade bodo podelili v soboto ob zaključku festivala.

KRANJ - Strokovna žirija je izbrala pet novih dramskih besedil, ki se bodo potegovala za letošnjo nagrado Slavka Gruma. Za nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo so nominirana dela Katarine Morano, Matjaža Zupančiča, Nine Kuclar Stiković, Anje Novak in Roka Vilčnika, so danes sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj.

MARIBOR - V Mariboru je pred letom dni zaživel prenovljeni Kulturni inkubator na Koroški cesti 18, ki z razširjenimi prostori prinaša razsežnejše interdisciplinarne, digitalne in medgeneracijske vsebine. V njem so razstave, delavnice, izobraževanja in druge dejavnosti na stičišču umetnosti, znanosti in tehnologije za različne generacije.

bdo/jes
© STA, 2023