Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 16. februarja - Nevarnost snežnih plazov je trenutno majhna, prve stopnje, a se bo čez dan prisojnih pobočjih povečala in bo nad 1500 metrov zmerna, druge stopnje. Ob dnevni odjugi danes in v prihodnjih dneh pričakujemo spontano proženje snežnih plazov mokrega snega ter zdrsnih plazov, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Nevarna bodo predvsem strma travnata pobočja in grape. Predvsem na bolj senčnih straneh so v snežni odeji prisotne šibke plasti, ob veliki obremenitvi je možno sprožiti manjši plaz kložastega snega. To velja zlasti v prehodnih območjih med tanjšo in debelejšo snežno odejo. Zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja se povečujejo poledenele površine.

V gorah se nadaljuje suho in razmeroma toplo obdobje. Sneg ponoči zaradi suhega zraka povsod pomrzne in se čez dan na prisojnih pobočjih ojuži in v nižjih predelih tudi tali. V senčnih predelih razmere ostajajo bolj ali manj nespremenjene. Sneg je povečini prekrit s skorjo, ki je nastala zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do trde podlage. Še so klože in opasti, ki so dobro sprijete s podlago. Ob dnevni odjugi so se v preteklih dveh dneh na prisojnih pobočjih že prožili posamezni plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi.

V gorah se bo suho in toplo obdobje še nadaljevalo. Danes bo sprva pretežno jasno. Popoldne se bo rahlo pooblačilo. Pihal bo šibak zahodnik. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 6, na 2500 metrih okoli 1 stopinja Celzija. V petek bo večinoma delno jasno, občasno bo povečana srednja in visoka oblačnost. V sredogorju zahodnih in južnih Julijskih Alp ter v predgorju pretežno oblačno in ponekod megleno. Pihal bo šibak zahodni do severozahodni veter. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 6, na 2500 metrih okoli -1 stopinja Celzija. V soboto bo vreme podobno, le nizka oblačnost bo segala nekoliko višje. Zahodni veter se bo okrepil. Predvsem na izpostavljenih legah bo občasno močan. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 7, na 2500 metrih okoli 3 stopinje Celzija. V nedeljo kaže, da bo v sredogorju večinoma oblačno in megleno, več jasnine bo v gorstvih na severu in v visokogorju. Predvsem v visokogorju bo še vedno vetrovno. Nekoliko se bo ohladilo.

V naslednjih dneh pričakujemo pomladansko situacijo. Snežna odeja se bo počasi preobražala, hitreje na prisojnih pobočjih, kjer se bo tudi talila. V senčnih legah bo sneg ostal suh ali pomrznjen. Nevarnost snežnih plazov bo zjutraj in sprva dopoldne majhna, sredi dneva in popoldne pa se bo zlasti na prisojnih pobočjih povečala in bo nad okoli 1500 metrov zmerna, druge stopnje.

akg/akg
© STA, 2023