V projektu Kuhnapato več tisoč mladih tradicionalne jedi kuha v šolah in doma
Ljubljana, 18. februarja - Društvo Vesela kuhinja že 12 let izvaja projekt Kuhnapato, v okviru katerega se predvsem osnovnošolci učijo kuhanja tradicionalnih jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin. V enem šolskem letu v projektu neposredno sodeluje do okoli 7000 otrok, pripravijo pa okoli 200.000 zdravih tradicionalnih obrokov, je STA povedala vodja projekta Anka Peljhan.
Ljubljana.
Lupljenje krompirja, kuhanje, kulinarika.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA
Bistvo projekta, ki ima po ocenah vodje projekta veliko pozitivnih učinkov na več področjih življenja in dela mladih, je, da otroci v šolskih kuhinjah vsaj enkrat na mesec pomagajo šolskemu kuharskemu osebju pripraviti zdrav, tradicionalni obrok.
Projekt izvajajo na območju celotne Slovenije, sodelujejo pa tudi s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti in nekaterimi uveljavljenimi kuharskimi mojstri.
Projekt sofinancira ministrstvo za zdravje, glavni pokrovitelj pa je Spar Slovenija.