Guterres v Varnostnem svetu znova opozoril na posledice podnebnih sprememb

New York, 15. februarja - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je včeraj v Varnostnem svetu Združenih narodov med razpravo o nevarnosti višanja gladine oceanov zaradi segrevanja ozračja dejal, da se upanje na omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija zdi vse bolj oddaljeno.

ZDA, New York.
Varnostni svet ZN.
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je med razpravo o nevarnosti višanja gladine oceanov zaradi segrevanja ozračja dejal, da se upanje na omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija zdi vse bolj oddaljeno.
Foto: Xinhua/STA

Četudi bo cilj dosežen, se bo gladina oceanov še vedno nevarno dvignila z vsemi negativnimi posledicami, je posvaril. Če pa cilj ne bo dosežen, bodo posledice toliko bolj katastrofalne.

Kot je dodal, lahko razmere popolnoma uidejo izpod nadzora, če se temperatura dvigne za več kot dve stopinji, pri čemer so še posebej ogrožene države kot so Bangladeš, Kitajska, Indija in Nizozemska.

Opozoril je, da na obalnih območjih po svetu živi skoraj 900 milijonov ljudi, kar je približno deset odstotkov svetovnega prebivalstva. Vsi ti se bodo znašli v resni nevarnosti.

spo/rp/spo
© STA, 2023