Asteroid razsvetlil nebo nad Rokavskim prelivom

London, 13. februarja - Majhen asteroid je ponoči nad Rokavskim prelivom poskrbel za nenavadno svetlobno predstavo. Nebesno telo, poimenovano Sar2667, s premerom približno enega metra, je vstopilo v atmosfero in bilo malo pred 3. uro zjutraj po lokalnem času na nebu vidno kot ognjena krogla. Pojav so s posnetki in fotografijami obeležili številni navdušenci.

Francija.
Nebesno telo, poimenovano Sar2667, s premerom približno enega metra, je vstopilo v atmosfero in bilo malo pred 3. uro zjutraj po lokalnem času na nebu vidno kot ognjena krogla.
Foto: Wikipedija

Evropska vesoljska agencija je pred tem na Twitterju napovedala, da bo asteroid v Zemljino atmosfero vstopil nad severom Francije. Glede na navedbe agencije je bil tokrat prihod asteroida vnaprej napovedan sedmič, kar so označili za znak hitrega napredka na tem področju.

Asteroidi so majhni kamniti predmeti, ki krožijo okrog sonca. Raziskovalci so jih v bližini Zemlje zaznali več deset tisoč. Ni pa med njimi nobenega, ki bi lahko v doglednem času padel na naš planet.

spo/vb/spo
© STA, 2023