Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 13. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRUSELJ - Evropska komisija je za Slovenijo zvišala napoved gospodarske rasti z 0,8 odstotka na odstotek, za prihodnje leto pa z 1,7 odstotka na dva odstotka. Medtem ko po zasebna potrošnja po teh napovedih letos skromna, bo zaposlenost ostala na visoki ravni, rast plač se bo nadaljevala. Glede inflacije komisija pričakuje, da se bo letos umirila nekoliko bolj od pričakovanj iz lanske jeseni, in sicer naj bi dosegla 6,1 odstotka namesto prej pričakovanih 6,5 odstotka.

LJUBLJANA/CELJE - Na turškem veleposlaništvu v Ljubljani so potrdili, da so v akciji zbiranja pomoči za prizadete v potresu v Turčiji zabeležili izjemen odziv. Tono in pol najnujnejših potrebščin so že prepeljali v Turčijo, naslednja pošiljka pa bo na pot krenila predvidoma do konca tedna. Zaradi izjemnega odziva oblačil in hrane trenutno ne zbirajo več, gorilniki, spalne podloge in šotori pa so še vedno dobrodošli, so pojasnili. Pomoč za pobrateno turško mesto Gaziantep bo od torka do četrtka zbirala mestna občina Celje. Pomoč bodo zbirali na sedežu podjetja Zelenice.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za delo, kjer pripravljajo pokojninsko reformo, imajo trenutno na mizi širok nabor možnih ukrepov in scenarijev, kako zagotoviti pravičen, vzdržen in pregleden pokojninski sistem. Na prvem mestu so ukrepi za varno starost. Med izhodišči za pripravo reforme pa ni dviga upokojitvene starosti, so zagotovili za STA.

VELENJE - Hisense Europe je odprl 2,1 milijona evrov vreden inovacijski center, ki pod eno streho z namenom razvoja in nadaljnje konkurenčnosti združuje kadre različnih strok. Gre za del projekta, skupno vrednega 39 milijonov evrov, v okviru katerega bodo razvili številne nove generacije izdelkov, modernizirali proizvodnjo in razširili laboratorijske zmogljivosti. Odprtja se je udeležila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je poudarila pomen delovnih mest z visoko dodano vrednostjo in razvoj zelenih tehnologij.

LJUBLJANA - S širjenjem znanja o epilepsiji lahko odpravimo številne strahove in predsodke, ki povečujejo breme bolezni. Ta je še vedno po nepotrebnem stigmatizirana, so opozorili sogovorniki na današnjem spletnem pogovoru STAkluba. Pomemben korak pri premagovanju stigme je osveščanje, kar lahko pripomore k boljši vključenosti bolnikov v družbeno življenje.

PODPEČ - Najnovejša jadrnica slovenskega podjetja za razvoj in proizvodnjo jadrnic Seascape je postala najbolj nagrajena jadrnica v navtični industriji. Model Benetau First 36 je namreč osvojil tudi naziv evropske jadrnice leta 2023. Povpraševanje zato raste, podjetje je prejelo že 95 naročil s plačanim pologom. Da bi doseglo proizvodno zmogljivost treh jadrnic mesečno, je podjetje trenutno v fazi širitve.

LJUBLJANA - V času poplave kanalov vsebin in informacij, dezinformacij in načrtnega rušenja zaupanja v medije je vloga radia, zlasti javnega, toliko bolj pomembna, je ob svetovnem dnevu radia za STA navedel v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular. Pri primerjanju radia s spletnimi vsebinami pa je izpostavil, da po raziskavah v Evropi javnost med mediji najmanj zaupa družbenim omrežjem, medtem ko je radio praviloma na vrhu lestvice, tako tudi v Sloveniji.

bg/mrn
© STA, 2023