Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 12. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA/DUNAJ - Slovenija je Avstrijo v protestni noti pozvala k postopku za prepoved mladinske organizacije svobodnjakov (FPÖ) na avstrijskem Koroškem, potem ko je ta nedavno na spletu pozivala k ustavitvi "slovenizacije" v tej avstrijski zvezni deželi.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec je v pogovoru za portal Siol zavrnil očitke, da naj bi njegov državni sekretar Damir Črnčec vplival na delo kandidata za notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Spregovoril je tudi o tem, da je vojna v Ukrajini tako blizu, da mir ni več samoumeven, zato je toliko bolj pomembno izpolnjevati zaveze do zveze Nato.

RAČE - V 65. letu je umrl dolgoletni župan občine Rače-Fram Branko Ledinek, poroča časnik Večer. Ledinek je občino vodil vse od leta 1997, na zadnjih volitvah, ko je bil znova izvoljen za župana, je bil tudi edini kandidat za vodenje občine. Vest o smrti so prek Twitterja sporočili tudi v SLS, katere član je bil, za časnik Večer pa jo je potrdil podžupan občine Sebastijan Soršak. V SLS so ob tem vsem bližnjim izrekli iskreno sožalje.

LJUBLJANA - Policija je lani pri voznikih avtobusov zaznala skoraj 40 odstotkov več kršitev cestnoprometnih predpisov kot leto prej. Pri voznikih tovornih vozil so lani sicer zaznali manj kršitev, povzročili pa so več prometnih nesreč, je pokazala analiza Agencije za varnost prometa. Skupaj s policijo agencija v prihodnjem tednu zato načrtuje poostren nadzor.

LJUBLJANA - Od danes do petka poteka vojaška vaja Navidezni ščit 2023, na kateri se bo Slovenska vojska (SV) ob podpori letalstva in v sodelovanju s civilnimi strukturami usposabljala v postopkih elektronskega bojevanja. Sodelovali bodo ameriški in zrakoplovi SV, do petka zato ministrstvo za obrambo napoveduje povečan hrup na območju Postojne in širše.

tz/tz
© STA, 2023