Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 10. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Sindikat carinikov Slovenije je zamrznil za ponedeljek napovedani začetek stavke zaposlenih na finančni upravi. Kot je za STA pojasnil predsednik sindikata Dušan Pečnik, so stavko zamrznili najmanj do 22. aprila, saj želijo počakati na rezultat pogajanj o plačni reformi javnega sektorja. Prejeli so namreč zagotovila, da naj bi se njihove stavkovne zahteve reševale v okviru teh pogajanj. Njihove zahteve sicer ostajajo nespremenjene.

LJUBLJANA - Poklicni gasilci se bodo v četrtek zbrali na protestnem shodu pred poslopjem vlade, je danes dokončno potrdilo predsedstvo sindikata poklicnega gasilstva. Sindikat je sredi januarja na vlado naslovil zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov. A ugotavljajo, da na vladni strani za to ni posluha. Izhodišča za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, ki jih je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik včeraj predstavila reprezentativnim sindikatom, pa jih od namere, da nezadovoljstvo izrazijo na protestnem shodu, niso odvrnila, ampak ravno nasprotno.

LJUBLJANA - DZ bo na rednem februarskem plenarnem zasedanju potrjeval kandidata za novega ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, se je dogovoril kolegij predsednice DZ. Poklukarja, ki je to funkcijo že opravljal med septembrom 2018 in marcem 2020 v času vlade premierja Marjana Šarca, sicer pred tem prihodnji teden čaka še zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom. Na poslanskih klopeh bo na redni seji DZ, ki se bo začela 20. februarja, še nekaj zakonodajnih predlogov, poslanci pa bodo odločali tudi o odreditvi parlamentarne preiskave sumov političnega vplivanja na policijo in druge organe.

LJUBLJANA - Nekateri upravičenci za imenovanje člana v svet RTV Slovenija, ki mora biti v skladu z novelo zakona o RTV Slovenija ustanovljen do 26. februarja, so člana že izbrali, Informacijski pooblaščenec pa je tudi objavil ime. Na predlog Društva novinarjev Slovenije so izbrali generalno sekretarko tega društva Špelo Stare, so sporočili.

LJUBLJANA - Delež gospodinjstev, ki so ocenila, da so s svojimi dohodki mesec preživela lahko oziroma zelo lahko, se je lani v primerjavi z letom 2021 zmanjšal za štiri odstotne točke na 24 odstotkov. Delež tistih, ki so mesec preživela težko oziroma zelo težko, se je medtem povečal za dve odstotni točki na 16 odstotkov, kažejo podatki statističnega urada. Stopnja tveganja revščine je bila ob tem lani 12,1-odstotna, kar je 0,4 odstotne točke več kot leto prej. Prag tveganja revščine je bil za enočlansko gospodinjstvo 827 evrov na mesec, kar je 56 evrov več kot leto prej. Z nižjim dohodkom od tega je živelo približno 252.000 ljudi.

LJUBLJANA - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila lani za 1,7 odstotka višja kot predlani, je objavil statistični urad. Rast se je v primerjavi z 2021 občutno upočasnila, saj je predlani presegla 10 odstotkov. Prihodek od prodaje v industriji je bil medtem ob naraščajoči inflaciji v celotnem letu 2022 za 18,1 odstotka višji kot v letu 2021. Vrednost zalog v industrijski proizvodnji pa je bila v celotnem 2022 za 24,1 odstotka višja kot v 2021.

MARIBOR - Predsednik upravnega odbora in glavni izvršni direktor OTP banke Sandor Csany je po zaključenem prevzemu Nove KBM povedal, da je posel v obojestransko korist. Na novinarski konferenci je izpostavil, da je OTP s svojim razvojem v zadnjih 30 letih dokazala, da je stabilna in inovativna banka, ki ne zahaja v nerazumna tveganja, ampak se osredotoča na stabilnost in razvoj. Zdaj sledi postopek integracije Nove KBM s SKB banko. Ta postopek bo predvidoma trajal leto in pol, do takrat pa za stranke omenjenih bank ne bo sprememb. Na vodilnem mestu bo ostal dosedanji predsednik uprave Nove KBM John Denhof, njegova namestnica bo glavna izvršna direktorica SKB banke Anita Stojčevska.

LJUBLJANA/CELOVEC - Zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon in koroški deželni glavar Peter Kaiser sta obsodila spletno objavo podmladka avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ s protislovensko vsebino. Ministrica je Kaiserja v telefonskem pogovoru opozorila, da nevarni pozivi k "ustavitvi poslovenjenja" dežele zbujajo ostro ogorčenje in da je ukrepanje nujno. Kaiser pa je dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da zagotovi uspešno sobivanje nemško in slovensko govorečih rojakov. Zaskrbljenost zaradi objave je izrazil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Izpostavil je, da bi pričakovali, da imajo predvsem mladi "bolj odprte poglede".

GAZIANTEP - Slovenska ekipa reševalnih psov z vodniki v regiji Hatay nadaljuje iskanje morebitnih preživelih pod ruševinami po ponedeljkovih močnih potresih na jugovzhodu Turčije. Zaradi poškodbe en pes od skupno sedmih ne more sodelovati pri iskanju, rano pa so mu ustrezno oskrbeli, je tvitnila Uprava RS za zaščito in reševanje. Objavila je videoposnetek, v katerem je eden od vodnikov povedal, da so bili danes z reševalnimi psi na petih ali šestih lokacijah.

CELJE - Na nadaljevanju vnovičnega sojenja Kristijanu Kameniku za štirikratni umor v Tekačevem leta 1997 danes niso zaslišali nobene priče, je pa sodni senat odločil o nekaterih dokaznih predlogih. Ugodili so tudi predlogu tožilca Gorazda Kacijančiča po ponovni analizi nekaterih materialnih dokazov.Sodni senat pa je zavrnili predlog tožilca, ki je vztrajal pri imenovanju izvedenca psihološke stroke, da bi ta preučil osebnostno strukturo obtoženega. Obramba je temu nasprotovala, pregled, v katerega ga ni mogoče prisiliti, pa odklanja tudi Kamenik.

LJUBLJANA - Vlada je na četrtkovi seji na predlog ministrstva za kulturo izdala odločbi za dve starostni pokojnini za posebne zasluge na področju kulture. Od 1. marca bosta izjemno pokojnino prejemala baletni solist, koreograf, nekdanji vodja ljubljanskega baleta, pedagog in režiser Janez Mejač ter pesnik, publicist in urednik Andrej Zlatko Brvar. Vlada je tudi za štiri leta imenovala štiri predstavnike ustanovitelja v svet javnega zavoda Narodni muzej Slovenije. V svetu so po novem Dimitrij Mlekuž Vrhovnik, Nataša Kavčič, Bogomir Kovač in Toni Tovornik. Imenovala je tudi štiri člane sveta v novoustanovljeni Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. To so Manca Grgić Renko, Blaž Vurnik, Renata Zamida in Marko Sraka.

LJUBLJANA - Slovenski pisatelj Aleš Šteger je dobitnik ene od knjižnih nagrad ITB 2023. Nagrado v kategoriji Častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2023 - Slovenija prejme za knjigo Gebrauchsanweisung für Slowenien, so sporočili iz založbe Piper, pri kateri je knjiga izšla lani. Šteger je za STA zapisal, da je knjiga izšla v seriji Knjige za uporabo (Gebrauchsanweisung), ki je ena najbolj priljubljenih in cenjenih knjižnih zbirk za popotnike v nemškem govornem prostoru in obstaja že preko 40 let.

DUBLIN - Knjiga Mojstrovina Ane Schnabl je bila nominirana za prestižno mednarodno literarno nagrado Dublin 2023. V angleščini je z naslovom The Masterpiece v prevodu Davida Limona izšla pri založbi Istros Books. Ožji izbor, v katerega bodo uvrstili najboljše med nominiranimi knjigami, bo znan 28. marca, dobitnika nagrade pa bodo razglasili 25. maja.

sag/sag
© STA, 2023