Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 9. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je začel svoj obisk v Bruslju, kjer bo najprej nagovoril Evropski parlament, nato pa se bo udeležil še zasedanja voditeljev držav članic EU. V Evropskem parlamentu ga je sprejela predsednica te institucije Roberta Metsola, ki je dan obiska ukrajinskega predsednika označila za "zgodovinski dan" za Evropo. Dobrodošlico sta Zelenskemu ob prihodu v Bruselj izrekla predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ukrajinski predsednik je sicer voditelje držav EU od začetka ruske agresije pred skoraj enim letom redno nagovarjal prek videopovezave, tokrat pa se vrha prvič udeležuje osebno.

GAZIANTEP - V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 17.000 ljudi. Reševalci medtem že četrti dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer jim delo otežuje hud mraz. Na prizadeta območja že prihaja pomoč z vsega sveta, obiskal jih je tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Pod ruševinami na tisoče zgradb ostaja ujetih več deset, morda celo več sto tisoč ljudi, opozarjajo turški strokovnjaki. Iz vrste manjših krajev na najbolj prizadetem območju sploh še ni nobenih informacij. Na območja v Siriji, ki so pod nadzorom upornikov, je medtem prišla prva tuja pomoč po potresu.

BRUSELJ - Nemški kancler Olaf Scholz se je ob prihodu na vrh EU v Bruslju, ki se ga udeležuje tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, zavzel za usklajeno pomoč Ukrajini ter zagotovil, da si bo Nemčija prizadevala za hitro dobavo tankov. Za pospešitev dobav orožja Ukrajini se je ob prihodu na vrh med drugim zavzela estonska premierka Kaja Kallas.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo za javno televizijo PBS dejal, da ZDA ne iščejo konflikta s Kitajsko, kljub povečanim napetostim zaradi domnevnega kitajskega balona, ki je nedavno preletel ZDA in so ga nato sestrelili. Ponovil je, da si ZDA prizadevajo le za tekmovanje s Kitajsko, ne pa spopad. Peking je danes ostro obsodil izjave ameriškega predsednika, retoriko ZDA pa so označili za skrajno neodgovorno in v nasprotju z osnovnim diplomatskim bontonom. Biden je v intervjuju dejal tudi, da se še ni odločil, ali bo leta 2024 ponovno kandidiral za predsednika ZDA, čeprav so bili analitiki po njegovem torkovem govoru o stanju v državi enotnega mnenja, da je to le vprašanje časa.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki se je v sredo mudil na obisku v Washingtonu, sta se na skupni novinarski konferenci zavzela za nadaljevanje pomoči Ukrajini, dokler se ruska agresija ne konča. Oba sta menila, da bi bilo lahko vojne hitro konec le, če Rusija umakne svojo vojsko z ukrajinskega ozemlja.

WASHINGTON - Odbor za vladni nadzor in odgovornost predstavniškega doma ameriškega kongresa je z zaslišanjem nekdanjih članov vodstva Twitterja v sredo uradno sprožil preiskavo prenosnega računalnika Hunterja Bidna, sina predsednika ZDA Joeja Bidna. Politična preiskava želi dokazati, da je Twitter cenzuriral objave o tej zadevi pred volitvami leta 2020.

PJONGJANG - V Severni Koreji so v sredo z vojaško parado obeležili 75. obletnico ustanovitve oboroženih sil. Slovesnosti se je udeležil severnokorejski voditelj Kim Jong-un, na njej pa so predstavili rekordno število medcelinskih balističnih raket. Med njimi naj bi bila tudi raketa na trdo gorivo.

MINSK/VARŠAVA - Belorusija je v sredo poljsko-beloruskega novinarja Andrzeja Poczobuta obsodila na osem let zapora zaradi kritičnega poročanja o režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, je sporočila beloruska nevladna organizacija za človekove pravice Pomlad (Vjasna). Poljske oblasti so sodbo že obsodile in pozvale k njegovi izpustitvi.

MOSKVA - Ruska najemniška skupina Wagner je sporočila, da je prenehala z rekrutiranjem v ruskih zaporih. Novačenje zapornikov naj bi Wagner sicer začel že sredi lanskega leta, skupina pa se je medtem tudi aktivno vključila v rusko vojno v Ukrajini.

SYDNEY - Avstralske oblasti so se zavezale, da bodo od Rusije zahtevale odgovornost za sestrelitev malezijskega potniškega letala MH17, kljub temu da je bila preiskava nesreče v sredo začasno ustavljena. Rusijo so prav tako obtožile oviranja preiskave.

AUSTIN - 24-letni Patrick Crusius je v sredo na zveznem sodišču v Teksasu priznal krivdo za vseh 90 točk obtožnice v povezavi s strelskim napadom na trgovino Walmart v El Pasu, kjer je leta 2019 iz rasističnih motivov pobil 23 ljudi. Že prej je policiji priznal, da je želel pobijati Latino-Američane, ki v obmejnem mestu predstavljajo večino prebivalcev.

SAN FRANCISCO/WASHINGTON - Ameriški tehnološki velikan Google je napovedal nove funkcije na osnovi umetne inteligence, potem ko je Microsoft razkril načrte o nadgradnji svojega spletnega brskalnika Bing. Analitiki menijo, da je pod pritiskom zaradi napovedi Microsofta skrajšal prvotno časovnico, a pri Googlu vztrajajo, da gre za dolgo načrtovane rešitve.

lkr/rpe/rp/sg/blm/vb/mlu/lkr
© STA, 2023