Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 9. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BERLIN - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier na predstavitvenem obisku gosti slovensko predsednico Natašo Pirc Musar. Po pogovorih sta izpostavila odlične odnose med državama in usklajenost stališč, tudi osebnih, glede Ukrajine, Zahodnega Balkana, podnebnih sprememb in drugih tem. Nemški predsednik je skupno novinarsko konferenco, ki je potekala v zelo prijateljskem vzdušju, začel z besedami, da danes z velikim veseljem gosti prvo žensko na čelu Slovenije - države, ki jo z Nemčijo povezuje resnično globoko in trajno prijateljstvo. Kot je poudaril, je Slovenija dokazala, da lahko tudi majhna država doseže velike stvari. Izzivi, ki so pred nami, so zelo veliki, je opozoril.

BRUSELJ - Slovenski premier Robert Golob na srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ne bo napovedal dodatne pomoči Ukrajini, je premier dejal ob prihodu na vrh EU v Bruslju. Po njegovih besedah so zdaj na vrsti velike članice EU, ki "so se do zdaj držale nekoliko ob strani". Premier je na temo migracij dejal, da Slovenija ne podpira financiranja ograj na zunanjih mejah EU iz evropskih sredstev, v luči razprave o globalni konkurenčnosti evropskega gospodarstva pa je poudaril, da je treba najprej izkoristiti obstoječa sredstva.

LJUBLJANA - Slovenija bo Turčiji in Siriji za okrevanje po uničujočem potresu zagotovila humanitarno pomoč v višini 400.000 evrov, je po dopisni seji sporočila vlada. Kasneje so z zunanjega ministrstva sporočili, da bo ministrstvo obema državama preko Slovenske karitas zagotovilo še dodatnih 100.000 evrov humanitarne pomoči iz lastnih sredstev. Vlada je v sredo na dopisni seji sklenila tudi, da Slovenija Turčiji preko mehanizma EU na področju civilne zaščite nameni materialno pomoč v vrednosti 451.400 evrov. Konvoj z materialno pomočjo se bo v Turčijo odpravil danes, odhod konvoja pa bo pospremil obrambni minister Marjan Šarec.

LJUBLJANA - Telekomunikacijski operaterji zaradi katastrofalnega potresa, ki je ta teden opustošil jugovzhodni del Turčije in dele Sirije, začasno uvajajo brezplačne klice v obe državi. To sta že napovedala A1 Slovenija in Telemach, pri prvem bo ukrep veljal do konca meseca, pri drugem pa do 15. februarja. Oba bosta zagotovila tudi brezplačno gostovanje za svoje uporabnike, ki so v Turčiji, pri A1 ta ukrep velja tudi za uporabnike na prizadetih območjih v Siriji.

LJUBLJANA - V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav od novega notranjega ministra pričakuje, da bo med drugim zagotovil ustrezna sredstva za delovanje in razvoj policije. Pripravljen je sodelovati s katerimkoli ministrom, ki podpira avtonomnost policije in pokončnost policijskih vodij, sposobnih se upreti zlorabam policije, je zapisal za STA. Predsednik vlade Robert Golob za ministra za notranje zadeve predlaga Boštjana Poklukarja, ki je bil notranji minister že v času vlade Marjana Šarca.

LJUBLJANA - V NSi so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo. Na njej si želijo pojasnil pristojnih glede stanja investicij v slovenskem zdravstvu. Izvedba nekaterih investicij v zdravstvu je ogrožena, pod vprašanjem je tudi črpanje dela evropskih sredstev in načrta za okrevanje in odpornost, je poudarila poslanka NSi Iva Dimic. V NSi med drugim predlagajo, da odbor pozove ministrstvo za zdravje k pripravi časovnice načrtovanih investicij v zdravstvu skupaj z viri financiranja in z njo seznani odbor.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo februarja v okviru operativnega programa za hrano in osnovno materialno pomoč partnerskim organizacijam Rdeči križ in Karitas dobavilo 640 ton prehrambnih izdelkov za socialno in materialno najbolj ogrožene osebe, so zapisali na spletni strani ministrstva. Hrano bosta Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije dostavila na razdelilna mesta. Letošnje dobave hrane bodo potekale še v aprilu in septembru.

LJUBLJANA - Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je presodilo, da je bilo neupoštevanje dosežkov s tekmovanj pri pridobivanju Zoisove štipendije v času epidemije covida-19 nezakonito, je poročalo Delo. Za zdaj je bilo zaradi omenjenega neupoštevanja na sodišče vloženih 12 tožb, so pojasnili na ministrstvu za delo.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije se je ostro odzval na torkova pojasnila družbe Sava Turizem glede prenosa sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca. Zavrnil je argumente glede sezonske narave dejavnosti, sramotne se mu zdijo izjave glede višjih plač pod zunanjim izvajalcem. V sindikatu so vnovič opozorili, da so delavci pri zunanjih izvajalcih praviloma manj plačani kot redno zaposleni delavci za primerljivo delo.

TRST - Na 51. literarnem natečaju revije Mladika sta prvi nagradi prejeli pisateljica Tadeja Krečič Scholten in pesnica Miljana Cunta. Skupno je na natečaj prispelo 58 prispevkov v prozi in 39 ciklusov pesmi. Tadeja Krečič Scholten iz Ljubljane je prvo nagrado prejela za zgodbo z naslovom 2020. V kategoriji poezije je Miljana Cunta iz Ljubljane prejela prvo nagrado za cikel, ki je prispel pod geslom Svetloba v avgustu.

LJUBLJANA - V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bo v soboto premiera predstave Seksualna perverzija, ki je z nekaj posodobitvami nastala po delu ameriškega dramatika Davida Mameta v režiji Sare Lucu. Po besedah dramaturga Miša Mićića igra, postavljena v današnji čas, odpira vprašanja posameznikove izpraznjenosti in nezmožnosti navezovanja pristnih odnosov. Kot je na novinarski konferenci povedala režiserka, so si za predstavo želeli izbrati besedilo, ki bo komunikativno tako za igralce kot občinstvo, obenem pa bo dopuščalo tudi avtorski pristop in dovolj prostora za ustvarjalce, zlasti igralce.

KOPER - Obsežni požar na pobočjih Kavčiča, Lipnika in Goliča nad vasjo Rakitovec ob meji med občino Koper in Hrvaško se je v torek popoldne razplamtel, ker je 40-letni moški z območja Ljubljane v naravo odvrgel cigaretni ogorek, so danes sporočili s koprske policijske uprave. Ocenili so, da je zgorelo približno 100 hektarov trave in nizke podrasti.

apo/bkr/ako/da/sag/lte
© STA, 2023