Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 8. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Na današnji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, so po državi pripravili večje in manjše prireditve, številne kulturne ustanove so brezplačno odprle vrata. V Kranju so znova pripravili Prešernov smenj, osrednja prireditev ob prazniku pa je bila pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi. PV Robert Golob je v poslanici zapisal, da je naša odgovornost kulturi namenjati spoštovanje in pomen, ki si ga v družbi zasluži, ter s ponosom podpirati slovenske ustvarjalce.

LJUBLJANA/NOVA GORICA - Združenje dramskih umetnikov Slovenije je ob kulturnem prazniku na ljubljanskem Prešernovem trgu tradicionalno pripravilo recital Prešernove poezije. Slišati je bilo tudi pozive k skrbi za druge in skupno ter k izboljšanju razmer v slovenski kulturi. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je povedala, da se bo otvoritvena slovesnost Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorica čez dve leti začela prav 8. februarja.

ISTANBUL - Slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje je ponoči prispela v Istanbul. Tam jo je sprejela kontaktna oseba iz turškega organa za upravljanje nesreč in izrednih razmer ter jo premestila v Adano, od koder so jo napotili v provinco Hatay, ki so jo ponedeljkovi katastrofalni potresi močno prizadeli.

LJUBLJANA - Gospodarsko ministrstvo bo podjetjem tudi letos zagotovilo spodbude za rast in razvoj. Poleg interventnih ukrepov za omilitev posledic energetske krize bodo spodbujali gospodarsko prestrukturiranje premogovnih regij, raziskave in razvoj, podjetništvo in internacionalizacijo, krožno gospodarstvo, les, turizem ter šport.

SLOVENSKA BISTRICA - Skupina Impol je leto 2022 zaključila z rekordno prodajo, saj je ta prvič presegla milijardo evrov. Da so ustvarili kar 1,1 milijarde evrov prihodkov, je imela sicer velik vpliv tudi cena aluminija, je povedal glavni izvršni direktor bistriške družbe Andrej Kolmanič. Letos za zdaj opažajo upad povpraševanja, ki naj bi se stabiliziralo.

KOPER - Požar, ki je v torek popoldne izbruhnil nad naseljem Rakitovec v občini Koper, je približno 150 gasilcev ponoči uspelo ukrotiti. Na požarišču ostaja še nekaj deset gasilcev, ki se ob močnem vetru in temperaturah pod lediščem spopadajo s posameznimi žarišči, kjer občasno spet zagori.

LJUBLJANA - Vse ptice v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer so prejšnji teden pri poginulem črnem labodu potrdili ptičjo gripo, so zdrave. Za zdaj še ostajajo pod poostrenim nadzorom, obiskovalci pa do nadaljnjega do njihovih ograd nimajo dostopa.

bg/bg
© STA, 2023