Muhovič: Recitacija Svetlane Makarovič na njeno lastno pobudo

Ljubljana, 7. februarja - Predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič je nastop Svetlana Makarovič po koncu nocojšnje uradne proslave, na kateri so podelili letošnje Prešernove nagrade, v izjavi za mediji pospremil z besedami, da je šlo za recitacijo na lastno pobudo, ki jo sam ni doživel kot nekaj dobrodošlega, ga pa sama recitacija pesmi ni motila.

Ljubljana, Cankarjev dom.
Osrednja državna slovesnost na predvečer kulturnega praznika s podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada.
Po koncu uradnega dela je na oder prišla pesnica Svetlana Makarovič v spremstvu aktivista in režiserja Jaše Jenulla in pesnika Borisa A. Novaka.
Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Sprejem Prešernovih nagrajencev.
Predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Na vprašanje o dogovoru za način vrnitve Prešernove nagrade Svetlani Makarovič je menil, da je mogoče to razrešiti na dva različna načina; s spremembo zakona o Prešernovi nagradi ali posebnim zakonom, ki bi bil sprejet samo za en primer.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v izjavi za medije po proslavi povedala, da je Svetlana Makarovič, ko je na koncu prebrala svojo pesem, počastila tudi dela letošnjih Prešernovih nagrajencev.

mlj/av/mlj
© STA, 2023