Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 7. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar se bo na pristojnem odboru DZ predstavil v ponedeljek. V koaliciji so za zdaj z odzivi skopi, iz SD so sporočili le, da to ministrstvo spada v kvoto Gibanja Svoboda, zato gre za odločitev premierja in Gibanja Svoboda. V SD in Levici sicer po poročanju nekaterih medijev po neuradnih informacijah nad Poklukarjem niso najbolj navdušeni. V NSi obžalujejo, da se je premier Robert Golob odločil za politika, in ne strokovnjaka. V SDS bodo stališče predstavili v razpravi v DZ.

LJUBLJANA - V obeh policijskih sindikatih od kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pričakujejo vzpostavitev kariernega sistema v policiji in pravičnejšega vrednotenja zaposlenih v njej. V Policijskem sindikatu Slovenije se ga spominjajo kot konstruktivnega sogovornika, v Sindikatu policistov Slovenije pa so do Poklukarja bolj zadržani. Oba sindikata od ministra pričakujeta, da jih bo podpiral pri zahtevah glede ponovne vzpostavitve razmerij plačnih razredov med pooblaščenimi uradnimi osebami.

MARIBOR - Nova KBM je po uspešno zaključenem prevzemu s strani madžarske bančne skupine OTP dobila tudi nove nadzornike. To so postali Imre Bartalan, Tunde Barabas, Sandor Istvan Patakl, Marko Košak, Tamas Bernath in Dorothea Nikolaeva Nikolova-Iltcheva, je razvidno iz objave na Ajpesu. Novi nadzorniki, ki so že tudi pridobili dovoljenje Evropske centralne banke za opravljanje funkcije, so petletni mandat nastopili v ponedeljek s potrditvijo na skupščini.

LJUBLJANA - V Zdravstvenem domu Polje se je danes odprla druga ambulanta za neopredeljene paciente, že sedma v Ljubljani. V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana ob tem napovedujejo, da bodo število ambulant še povečevali, če bodo za to kadrovske možnosti. Za STA so še pojasnili, da je po podatkih do vključno 31. januarja skupno število opredeljenih v teh ambulantah 895, skupaj pa so opravili 1156 pregledov.

LJUBLJANA - Sindikat Glosa je na kulturno-umetniškem dogodku ob slovenskem kulturnem prazniku pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani opozoril na položaj delavcev in delavk v kulturi, kjer se vse bolj širi prekarnost. Na njem je sodeloval tudi nedavno pridruženi sindikat samozaposlenih v kulturi Zasuk. Ob tej priložnosti so zbranim delili fige.

LJUBLJANA - Prvi odzivi iz tujine so krasni, doma pa mešani ali prijetno negativni, so člani skupine Joker Out v intervjuju za STA povedali po tem, ko so konec tedna tudi uradno predstavili skladbo Carpe Diem, s katero bodo maja zastopali državo na evrovizijskem tekmovanju v Liverpoolu. Posneli so jo v Hamburgu, tam je nastal tudi njihov album v angleščini.

mo/mo
© STA, 2023