Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 6. februarja - Nevarnost snežnih plazov je v osrednjem delu Julijcev, Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah nad nadmorsko višino 1800 metrov znatna, 3. stopnje. V južnem in zahodnem delu Julijcev je nad nadmorsko višino 1800 metrov nevarnost zmerna, 2. stopnje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Nevarnost plazov je tudi nižje in ponekod v predalpskem svetu (severna Primorska, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, Posavsko hribovje in podobno) majhna, 1. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja nad gozdno mejo, kjer so obsežna področja napihanega snega, ki so prisotna na številnih straneh. Tam lahko že pod majhno obremenitvijo sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je snega zaradi vpliva vetra manj. Snežne in plazovne razmere so v visokogorju zahtevne.

V gorah se je ob koncu tedna ohladilo, v soboto je pihal močan veter severnih smeri. Sneg je v visokogorju in senčnih legah sredogorja še vedno slabše preobražen. Na površini snežne odeje je marsikje skorja, ki je nastala zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja. Predvsem nad gozdno mejo je veliko mest z napihanim snegom, grebeni so spihani do trde podlage. Veliko je klož in opasti.

Danes bo zmerno oblačno, pihal bo zmeren severovzhodni veter. Temperatura na 1500 metrov okoli -8, na 2500 metrov okoli -14 stopinj Celzija. V torek jasno, manj vetra. V noči na sredo in v sredo se krepi veter vzhodnih smeri, več oblačnosti, temperatura ostane nizka. V četrtek in petek več jasnega vremena, temperature nekoliko višje šele v petek, na 1500 metrov okoli -5 stopinj Celzija.

Snežna odeja se je zaradi ohladitve zlasti v sredogorju stabilizirala. V visokogorju bodo snežne in plazovne razmere ostale podobne. Na izpostavljenih legah bo močan severnik še vedno prenašal sneg. Ostajajo tudi večje poledenele površine, zato bo nevarnost zdrsa.

jkl/jkl
© STA, 2023