Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 6. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Letna stopnja inflacije se je januarja nekoliko znižala - bila je desetodstotna, medtem ko je decembra lani znašala 10,3 odstotka. Na mesečni ravni je bila rast cen 0,2-odstotna, so izračunali na statističnem uradu. V obeh primerjavah so na inflacijo najbolj vplivale cene hrane in brezalkoholnih pijač, v letu dni so se zvišale za skoraj petino. Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila januarja 9,9-odstotna, potem ko je bila decembra 10,8-odstotna. Na mesečni ravni so se po teh izračunih cene znižale za 0,1 odstotka.

KOPER - Delničarji Luke Koper so na izredni skupščini odpoklicali štiri člane nadzornega sveta, ki so jih imenovali v času vlade Janeza Janše, in sicer Francija Matoza, Nevenko Črešnar Pergar, Andreja Koprivca in Božidarja Godnjavca. Za nadzornike so imenovali Boruta Škabarja, Barbaro Nose, Jožefa Petroviča, Boštjana Raderja in Mirka Bandlja. Odpoklic je predlagal Slovenski državni holding. Delničarji so se uradno seznanili tudi z odstopom Tamare Kozlovič, ki je odstopila, ker je bila izvoljena za poslanko DZ. V nadzornem svetu ostaja peti predstavnik kapitala Tomaž Benčina, ki je mandat začel junija lani.

LJUBLJANA - Slovenija je pripravljena nuditi pomoč ob uničujočem potresu v jugovzhodni Turčiji, je na Twitterju zatrdil slovenski premier Robert Golob. To so tvitnili tudi na zunanjem ministrstvu, medtem ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar izrazila sožalje vsem, ki jih je potres prizadel, ter zaželela uspešno delo reševalnim ekipam. Čeprav je Turčija med Slovenci priljubljena destinacija, slovenske turistične agencije v zimskem času ne organizirajo potovanj na območje, ki ga je ponoči opustošil potres. Na zunanjem ministrstvu medtem podatke o Slovencih še zbirajo. Na ministrstvu za obrambo pa so pojasnili, da bo Slovenija v prvi fazi pomoči Turčiji ponudila strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo.

LJUBLJANA - V NSi ob napovedanih podražitvah cen vrtcev zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje. Prepričani so, da so te posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji in dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki da je padel na pleča staršev. Stroške napovednih podražitev bi moral kriti državni proračun, menijo. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec brezplačne vrtce sicer podpira, a bo po njegovih navedbah tak korak terjal dodatnih 200 milijonov evrov v državnem proračunu. Napovedal pa je, da se bodo z marcem otroški dodatki uskladili z inflacijo.

BUDIMPEŠTA/MARIBOR - Madžarska bančna skupina OTP je uspešno zaključila prevzem Nove KBM. Postala je uradna lastnica skupine s sedežem v Mariboru, sledil bo postopek integracije Nove KBM z SKB banko, ki bo predvidoma trajal leto in pol. Sprememba lastništva za stranke Nove KBM ne prinaša pomembnejših sprememb, so sporočili iz OTP.

LJUBLJANA - Evropska centralna banka (ECB) bo nadaljevala normalizacijo denarne politike. Kljub temu da se je inflacija v zadnjih mesecih nekoliko umirila, smo še daleč od tega, da bi obrestne mere prenehali zviševati, je v pogovoru za STA povedal guverner Banke Slovenije in član sveta ECB Boštjan Vasle. Zaenkrat smo trdno odločeni, da z dvigi nadaljujemo, je dejal in dodal, da bodo dinamiko prilagodili najnovejšim makroekonomskim napovedim. Osnovna inflacija, ki ne upošteva cen energentov in hrane, ostaja visoka, nevarnosti so na strani plačnih pritiskov, je poudaril pri tem.

LJUBLJANA - KPK pri pregledu sumov nasprotja interesov Aleša Šabedra pri opravljanju nalog na različnih položajih na ministrstvu za zdravje in v javnih zdravstvenih zavodih ni ugotovila nepravilnosti. Je pa vlado opozorila na možna korupcijska tveganja pri tovrstnih imenovanjih. Presojo združljivosti funkcij je odstopila inšpektoratu za javni sektor.

LJUBLJANA - Predstavniki sindikatov Sviz, Glosa in Zasuk so na današnji novinarski konferenci pred skorajšnjim praznikom kulture 8. februarja opozorili na številne težave zaposlenih v kulturi in samega sektorja. Vsi trije sindikati, ki so se tokrat prvič združili z istim ciljem, rešitve pričakujejo čim prej. Pri tem stavijo na kulturo dialoga in ne ulice.

LJUBLJANA - Na Kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana so decembra zdravniki prvič v Sloveniji in tudi širše v tem delu Evrope operirali bolnico s hudo skeletno čeljustno nepravilnostjo z uporabo posebej zanjo prilagojenih vsadkov in vodil, ki so jih natisnili s 3-D tehnologijo, so poročali v internem časopisu UKC Ljubljana.

mo/mo
© STA, 2023