Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 5. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Slovenski PEN je Upravni odbor Prešernovega sklada pozval, naj pesnico Svetlano Makarovič povabi k sprejetju Prešernove nagrade na odru Cankarjevega doma. Upravni odbor omenjenega sklada je namreč ta teden sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke.

LJUBLJANA - Po obravnavi na vrhu koalicije v tem tednu bo vladna stran izhodišča za reformo plačnega sistema javnega sektorja predvidoma v četrtek predstavila sindikatom. Nekatere rešitve so že znane, v sindikatih zdaj pričakujejo podrobnejša pojasnila. V pogovore pa številne skupine v javnem sektorju vstopajo z zahtevami po višjih plačah.

MIREN/KOMEN - Na goriškem in komenskem Krasu, kjer je lansko poletje divjal največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, se je obnova pogorelega gozda že začela. Trenutno poteka čiščenje najbolj prizadetih gozdnih površin. Ker pa je obnova s pogozdovanjem hitrejša in drugačna od naravne, gozdarji s prostovoljci že zasajajo tudi prve drevesne sadike.

BRNIK - Potniki na ljubljanskem letališču so v letu in pol od začetka projekta za nadomeščanje ogljičnega odtisa izravnali skupno 600 ton ogljikovega dioksida in s tem preleteli več kot pet milijonov ogljično nevtralnih kilometrov, so sporočili iz Fraporta Slovenija. Izravnava odtisa poteka s prispevki za okoljske projekte prek spletnega orodja.

KRANJSKA GORA - Kranjska Gora sodi med najbolj obiskane kraje v državi, kar kraju poleg številnih koristi prinaša tudi nekaj problemov. Na te lahko računajo tudi v času nordijskega svetovnega prvenstva v Planici. Največja težava je parkiranje, zato nova županja razmišlja o vzpostavitvi novega parkirišča. Nadaljuje pa tudi prizadevanja za turistično ambulanto.

VELENJE - V Šaleški dolini so lani našteli skoraj 33.200 prihodov turistov, kar je 127 odstotkov več kot leto prej. Ustvarili so 90.100 prenočitev oz. 70 odstotkov več kot leta 2021. Po podatkih Zavoda za turizem Šaleške doline se rezultati bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. Prihodki so zrasli za štiri odstotke, so dodali.

ako/tz/vb/rr/gm/tzu/mlu/mrn/lpc/blm/ako
© STA, 2023