Kitajske oblasti po incidentu z balonom odpustile glavnega vremenoslovca

Peking, 5. februarja - Po incidentu s kitajskim balonom je bil razrešen vodja državne meteorološke službe, so včeraj poročali kitajski mediji. Poznavalci potezo ocenjujejo kot poskus Pekinga, da vztraja pri stališču, da je bil balon, ki so ga včeraj nad svojim ozemljem sestrelile ZDA, civilno plovilo, poroča ameriška mreža CNN.

Atlantik.
Ameriška sestrelitev kitajskega balona nad Atlantikom.
Peking se je odzval na sobotno ameriško sestrelitev kitajskega balona nad Atlantikom ter jo označil za ameriški napad na civilno zračno plovilo brez posadke.
Foto: Twitter

Zhuang Guotai je bil do petka vodja državne kitajske meteorološke uprave, vendar njegov odhod s položaja ni bil nepričakovan. Konec januarja je bil Zhuang izvoljen za vodjo političnega posvetovalnega odbora province Gansu.

Novico je kitajska tiskovna agencija Xinhua objavila po tistem, ko je visoki ameriški uradnik izjavil, da sledijo kitajskemu nadzornemu balonu, ki leti nad celinskim delom ZDA. V Washingtonu so balon označili za manevrirni nadzorni balon, medtem ko Peking trdi, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave.

sg/vb/sk/sg
© STA, 2023