Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 4. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

ZIDANI MOST - Na železniški postaji Zidani Most je dopoldne stekla prva faza dviga 380-tonskega transformatorja, ki se je prevrnil v začetku januarja. Pri dvigu uporabljajo posebne nosilce, s katerimi bodo transformator postavili v pokončno lego. To naj bi storili do 13.30, popoldne pa bodo začeli transformator dvigati na posebno ploščad. Priprave na dvig so sicer potekale več dni. V četrtek so najprej stekla dela za odstranitev 20-kilovoltnega daljnovoda, v petek pa še pripravljalna dela za dvig transformatorja.

GORNJI SENIK - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je danes obiskala Slovensko vzorčno kmetijo v Porabju, kjer se je srečala z madžarskim kolegom Istvanom Nagyijem. Izmenjala sta mnenja o aktualnih kmetijskih vprašanjih ter govorila o upravljanju z divjadjo ob meji, afriški prašičji kugi in trajnostnem upravljanju z gozdovi.

LJUBLJANA - Svetovni dan boja proti raku, ki ga obeležujemo danes, letos opozarja na neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom. Poročilo Evropske komisije in OECD o stanju neenakosti na področju raka za Slovenijo ugotavlja, da je enakost oskrbe bolnikov z rakom na visoki ravni. Po mnenju strokovnjakov pa je potrebnih več raziskav o raku. Po podatkih slovenskega registra raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana v Sloveniji vsako leto za rakom na novo zboli več kot 16.000 oseb, več kot 6500 pa jih umre.

LJUBLJANA - V prvem četrtletju preteklega leta je po podatkih statističnega urada internet v Sloveniji uporabljalo 89 odstotkov prebivalcev, med mladimi je ta delež 99-odstoten. Največ prebivalcev, 80 odstotkov, je internet uporabljalo za pošiljanje ali prejemanje e-pošte. Med tistimi, ki interneta ne uporabljajo, jih 42 odstotkov nima veščin za uporab

WILLINGEN - Slovenka Ema Klinec je na tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal v nemškem Willingenu zasedla drugo mesto. S sijajnim finalnim skokom jo je ugnala le domačinka Katharina Althaus. Štiriindvajsetletna slovenska skakalka je tako še tretjič zapovrstjo tekmo svetovnega pokala zaključila na drugem mestu.

sag/sag
© STA, 2023