Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 3. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Poročili o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 sta pokazali razloge za sum, da je 13 policistov storilo kaznivo dejanje, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. Med 13 policisti so tudi štirje vodstveni delavci na policiji, so razkrili danes na novinarski konferenci ministrstva za notranje zadeve in policije.

LJUBLJANA - NSi ne bo vložila interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj z osmimi poslanci nima zadostnega števila podpisov za vložitev. Poslanci SDS, ki svoje podpise pogojujejo s podpisi NSi k interpelaciji vlade, pa podpisov niso prispevali. V NSi sicer podpore k interpelaciji vlade ne izključujejo, a poudarjajo, da vsebine še niso videli.

LJUBLJANA - DZ je z 49 glasovi za in 23 proti sprejel novelo zakona o državni upravi, ki opredeljuje pristojnosti posameznih ministrstev in prenos pristojnosti oziroma delovnih področij v skladu s spremembami zakona o vladi, potrjenimi na referendumu. Sprejetje novele bo omogočilo začetek delovanja vlade v skladu s temi spremembami.

BUDIMPEŠTA - Obrambni minister Marjan Šarec je končal dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, kjer sta se z gostiteljem, madžarskim kolegom Kristofom Szalayjem Bobrovniczkym, zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju. Govorila sta tudi o sodelovanju v okviru Nata in EU ter o vojni v Ukrajini.

LJUBLJANA - Komisija DZ za nadzor javnih financ je razpravljala o problematiki plač v javnem sektorju. Sejo so zahtevali v NSi, kjer opozarjajo, da parcialni dvigi plač niso prava pot, sprašujejo pa se tudi o njihovih posledicah za javne finance. Na ministrstvu za javno upravo poudarjajo, da gre za izpolnjevanje preteklih dogovorov in zavez.

LJUBLJANA - Število registriranih brezposelnih se je januarja na mesečni ravni pričakovano sezonsko zvišalo, in sicer za 4,1 odstotka na 55.386 oseb. Na medletni ravni je medtem vnovič upadlo, tokrat za 18,4 odstotka, je objavil Zavod RS za zaposlovanje. Zaradi izteka zaposlitev za določen čas se je minuli mesec na zavod prijavilo 4678 oseb.

LJUBLJANA - Poslanci SD so na vlado naslovili pobudo, s katero predlagajo vzpostavitev sistema brezplačnega predšolskega varstva in vzgoje ter prenos financiranja predšolske vzgoje z lokalne na državo raven. Do uveljavitve nove rešitve pa v luči napovedanega dviga cen vrtcev predlagajo vzpostavitev začasnega mehanizma, ki bo to preprečil.

LJUBLJANA - Državni proračun je januarja po preliminarnih podatkih ministrstva za finance zabeležil 149 milijonov evrov presežka. To je več kot v prvem lanskem mesecu, ko je presežek dosegel 105,6 milijona evrov. Proračunski prihodki so se tudi zaradi manj pobrane dohodnine znižali za 9,4 odstotka na 1,08 milijarde evrov, odhodki pa za 14,3 odstotka 931 milijonov evrov, je objavilo ministrstvo za finance.

LJUBLJANA - Slovenija je lani izvozila za 52,9 milijarde evrov in uvozila za 56,8 milijarde evrov blaga. Trgovanje s tujino je bilo tako po podatkih statistikov precej večje kot leto prej, saj je bila vrednost izvoza višja za 34,2 odstotka, uvoza pa za 36,6 odstotka. Največ blaga je Slovenija lani izvozila in uvozila iz Švice, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob enajstem popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 31. januarja stala 40,30 evra, kar je približno evro manj od vrednosti na desetem popisu. Povprečna vrednost je tako dosegla novo najnižjo vrednost od septembra lani, so zapisali na ministrstvu. Tudi na tokratnem popisu je bila vrednost najcenejše košarice v Lidlu, in sicer je znašala 38,66 evra.

LJUBLJANA - Štiri družbe skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE) so na pobudo premierja Roberta Goloba in dotedanjega ministra za infrastrukturo Bojana Kumra, naslovljeno na Energetsko zbornico Slovenije, zbrale in v Ukrajino poslale več kosov elektro opreme, potrebne za delovanje od vojne izčrpane države, podjetij in gospodinjstev, je sporočil HSE.

MURSKA SOBOTA - V prometni nesreči avtobusa tujih registrskih oznak, do katere je prišlo okoli 5. ure na pomurski avtocesti med Gančani in Mursko Soboto, so so umrle tri osebe, več oseb pa je poškodovanih, kažejo podatki policije. Pomurska avtocesta je bila v smeri proti Mariboru zaradi prometne nesreče dlje časa zaprta.

LJUBLJANA - Kriminalisti so podali kazensko ovadbo zoper 65-letno Izolanko, ki je osumljena velikih tatvin in nasilništva. Kot osebna negovalka več starejših oskrbovancev naj bi zlorabljala njihovo nemoč in jim ukradla nakit ter denar. Najmanj v enem primeru naj bi bila do oskrbovanke nasilna, so sporočili s Policijske uprave Koper.

mrn/jb
© STA, 2023