Na komisiji za peticije o posebnem poročilo varuha glede dostopnosti centrov za socialno delo za gibalno in senzorno ovirane invalide

Ljubljana, 2. februarja - Komisija DZ za peticije je obravnavala poročilo varuha človekovih pravic o dostopnosti centrov za socialno delo za gibalno in senzorno ovirane invalide, ki kaže, da se invalidi v javnih ustanovah pogosto znajdejo pred ovirami. Vlado je pozvala, da v 90 dneh pripravi poročilo o izvedenih aktivnostih in akcijski načrt odprave ugotovljenih ovir.

Ljubljana.
Državni zbor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Komisija je priporočila vladi, ministrstvu za delo ter centrom za socialno delo, da upoštevajo predloge varuha zapisane v posebnem poročilu, vladi pa predlaga, da v sodelovanju z vsemi ključnimi deležniki pripravi celovito strategijo za odpravo ovir za dostop do vseh objektov v javni rabi za vse družbene skupine.

Omenjeno posebno poročilo je varuh človekovih pravic Peter Svetina javno predstavil v začetku decembra. Tedaj in danes na seji komisije je izpostavil, da kaže na zaskrbljujoče razmere.

vi/moz/moz
© STA, 2023