Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 1. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRDO PRI KRANJU - Koalicija nadaljuje obravnavo izhodišč za letos napovedanih vladnih reform. "Nadaljujemo z dvema točkama, najprej plačni sistem, ne bom ga več imenoval enotni, ker bo ta popolnoma drugačen, druga točka pa, kako narediti preboj na področju stanovanjske politike," je dejal premier Robert Golob. Na dnevnem redu sta še davčna in šolska reforma.

ZAGREB - Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in hrvaški predsednik Zoran Milanović sta ocenila, da so odnosi med državama dobri, nerešena vprašanja pa bosta državi znali rešiti. Pogovarjala sta se o prihodnosti pobude Brdo-Brioni, pri vprašanju implementacije arbitražne razsodbe pa si želita dialoga med vladama. Kot je poudarila Pirc Musar, je stališče Slovenije glede arbitražne sodbe jasno in je sprejete dogovore treba spoštovati. Ob tem je pozvala obe vladi, da to vprašanje začneta reševati s pogovorom.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič sta sprejela portugalskega zunanjega ministra Joaa Gomesa Cravinha. S premierjem sta razpravljala o ohranitvi konkurenčnosti evropskih industrij, vodja portugalske diplomacije pa je izrazil polno podporo Portugalske slovenski kandidaturi za nestalno članico VS ZN. S predsednico DZ pa sta poudarila pomen parlamentarne diplomacije, pri čemer je Klakočar Zupančič izpostavila potrebo po okrepitvi medsebojnega sodelovanja.

NIKOZIJA - Obrambni minister Marjan Šarec je s ciprskim kolegom Haralambosom Petridesom podpisal sporazum o sodelovanju na obrambnem področju. Ob tem je poudaril pomen utrjevanja odnosov in sodelovanja med državami na področju obrambe in varnosti. S Haralambosom sta govorila o aktualnih varnostnih razmerah na Zahodnem Balkanu in v Vzhodnem Sredozemlju ter vojni v Ukrajini. Slovenija podpira bolj ambiciozno in učinkovito skupno varnostno in obrambno politiko, je poudaril Šarec.

BUDIMPEŠTA/MARIBOR - Madžarska bančna skupina OTP je po več kot letu in pol prejela soglasje Agencije za varstvo konkurence za prevzem Nove KBM. Pogodba za nakup druge največje slovenske banke je bila podpisana konec maja 2021, OTP pa je vmes že prejela soglasje v okviru skupnega nadzora bank v evrskem območju.

LUXEMBOURG - Območje z evrom je po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat januarja na letni ravni zabeležilo 8,5-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta decembra pri 9,2 odstotka. Inflacijo so še naprej poganjale visoke cene energentov in hrane.

LJUBLJANA - Javnofinančni prihodki so po prvih izračunih lani znašali 23,3 milijarde evrov, odhodki pa 24,9 milijarde evrov. Primanjkljaj je tako dosegel 1,6 milijarde evrov oz. 2,8 odstotka BDP, kar je ugodneje kot leto prej. Zmanjšal se je tudi primanjkljaj državnega proračuna, na finančnem ministrstvu so zadovoljni tudi s preostalimi javnimi blagajnami.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je pri nadzoru celjskega urgentnega centra ugotovil, da na triaži in opazovalni enoti niso imeli dovolj kadra. Bolnišnico je pozval k odpravi pomanjkljivosti. V bolnišnici so zagotovili, da urgenca nemoteno zagotavlja nujno medicinsko pomoč vsem, ki jo potrebujejo.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil odprto pismo, v katerem ga vnovič poziva na srečanje, na katerem bi mu predstavili plačno in kadrovsko problematiko v zdravstveni negi. Pričakujejo takojšnje rešitve in poudarjajo, da ne morejo čakati na pogajanja za zdravstveni plačni steber.

LJUBLJANA - Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2023/2024. Skupaj za redni in izredni študij je razpisanih 11.800 vpisnih mest, kar je toliko kot lani.

LJUBLJANA - Mesec varne rabe interneta bo februarja osredotočen na problematiko neprimernih spletnih vsebin. Internet ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike, je poln vsebin, ki niso primerne za vse starostne skupine, so navedli na Safe.si. Marko Puschner s Safe.si je kot največji problem mladostnikov na internetu izpostavil spletno nasilje in varovanje zasebnosti.

LJUBLJANA - Sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk se pridružuje sindikatu Glosa. Zasuk bo še naprej deloval avtonomno kot samostojni sindikat, s podpisom pogodbe z Gloso pa vstopa pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in bo tako lahko sodeloval v kolektivnih pogajanjih s pristojnimi organi. Dodali so, da gre za izjemen dosežek, saj so tako samozaposleni delavci iz sektorja prvič v zgodovini pridobili legitimnost za pogajanja z oblastjo, ki so jim jo doslej ves čas odrekali.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu so predstavili program sezone do konca junija, ki jo bo zaznamovalo tudi odprtje nove prireditvene dvorane v petem nadstropju. Dvorano za približno 100 obiskovalcev bodo predvidoma odprli aprila, do takrat in zatem pa se obeta raznolik spored dogodkov, ki so ga pripravili vodje posamičnih kulturno-umetniških programov.

jb/bdo
© STA, 2023