Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 31. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Slovenija je v lanskem letu na indeksu zaznave korupcije ponovno nazadovala in dosegla zgodovinsko dno, ugotavljajo v nevladni mednarodni organizaciji Transparency International. Lani je država nazadovala za eno točko in se s 56 točkami uvrstila na 41. mesto, kar je enako kot Italija, Gruzija in Češka. Po oceni Komisije za preprečevanje korupcije je čas za prevetritev zakonodaje in določitev sankcij za kršitelje.

LJUBLJANA - Veljati so začele spremembe družinskega zakonika, po katerih je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in ki omogočajo posvojitev otroka tudi istospolnemu paru. V skladu s spremembami zakonska zveza ni več življenjska skupnost moža in žene, ampak življenjska skupnost dveh oseb. Tudi zunajzakonska skupnost je po pojasnilu ministrstva za delo dalj časa trajajoča življenjska skupnost dveh oseb, ne pa več moškega in ženske.

LJUBLJANA - V NSi so po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Interpelacijo so poslali v sopodpis opozicijski SDS in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti. Slednja sta že sporočila, da podpisov ne bosta prispevala.

LJUBLJANA - Vladna reorganizacija ministrstev bo po besedah ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana prinesla veliko dobrega gospodarstvu, turizmu in športu, ki so odslej prvič pod isto streho. "Športu želimo vrniti, kar nam daje že vrsto let," je izpostavil na novinarski konferenci in napovedal, da bodo skozi panogo krepili promocijo države.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Jankovič je po odločitvi upravnega sodišča, da je AAG lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani, dejal, da je odpiranje tega soglasja na pravnomočno gradbeno dovoljenje "praktično neizvedljivo". Gradnjo nadaljujejo, končana bo letos, je napovedal.

LJUBLJANA - Na ustavnem sodišču so pojasnili, da s svojo odločitvijo ob presojanju ustavnosti določb zakona o zdravstveni dejavnosti niso uvedli splošne omejitve delovnega časa za zdravstvene delavce. Tako so se odzvali na interpretacije, da naj bi omejitev dela na 48 ur močno ogrozila delovanje zdravstvenega sistema.

LJUBLJANA - Številni težko prenehajo kaditi, še posebej, če poskušajo nehati brez pomoči, ob svetovnem dnevu brez cigarete opozarjata Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za zdravje. Za opuščanje kajenja priporočata preizkušene in varne vrste pomoči, kot so svetovanje, nikotinsko nadomestno zdravljenje in zdravila na recept.

LJUBLJANA - Slovenski kipar in risar Mirsad Begić je dopolnil 70 let. Begić sodi med najizrazitejše in najbolj lirične predstavnike mladega slovenskega kiparstva, t. i. kiparstva čutnega inkarnata, ki se je razvilo v 80. letih 20. stoletja. Je avtor številnih javnih plastik in ambientalnih postavitev. Leta 2000 je prejel nagrado Prešernovega sklada za ciklus Ohraniti sanje. Leta 2021 mu je predsednik republike Borut Pahor podelil odlikovanje.

DUNAJ - Pri založbi Otto Müller je izšel nemški prevod romana Zabubljena slovenske avtorice mlajše generacije Ane Marwan, ki živi na Dunaju. Roman je lani prejel nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo leta 2021 v Sloveniji. Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, ga bo avtorica predstavila v berlinski Literarni hiši.

jb/bg
© STA, 2023