Pregled - šport, 30. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 30. januarja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 30. januarja.

BANGKOK - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je bila uspešna v prvem krogu turnirja serije WTA 250 v Hua Hinu z nagradnim skladom 238.000 evrov na Tajskem. Konjičanki je v uvodnem dvoboju stala nasproti kvalifikantka iz Avstralije Astra Sharma, ki jo je Slovenka premagala v dveh nizih s 6:2, 6:3. Zidanšek se bo v osmini finala pomerila z boljšo iz dvoboja med Čehinjo Lindo Fruhvirtovo in Američanko Bethanie Mattek-Sands.

LJUBLJANA - Slovenski nogometni prvoligaš Olimpija iz Ljubljane zaradi kazni Nogometne zveze Slovenije (NZS) v zimskem prestopnem roku ni smel registrirati novih igralcev. Vzrok so bili dolgovi do nekdanjih igralcev. Zdaj pa so, kot so potrdili pri NZS, Ljubljančani poravnali tako imenovane nesporne obveznosti in bodo lahko registrirali nove igralce. Za zdaj so pri Olimpiji pozimi pripeljali Ivana Posavca, Admirja Bristrića in Anesa Krdžalića, ki bodo v naslednjih dneh tako uradno postali člani zeleno-belih in bodo zanje lahko igrali.

MARIBOR - Slovenski nogometni prvoligaš Maribor je na svoji spletni strani objavil novi kadrovski spremembi. Novo domovanje sta dobila Roko Baturina in Danijel Šturm. Baturina, ki je bil v Ljudski vrt posojen iz Ferencvarosa, bo kariero nadaljeval v Španiji pri drugoligašu Racingu Santanderju, Šturma pa so vijolični do konca sezone posodili drugoligašu Aluminiju.

CELJE - Dosedanji nogometaš slovenskega prvoligaša Celja Amadej Brecl je s klubom sporazumno predčasno prekinil sodelovanje, so zapisali na spletni strani Celjanov. Dodali so, da se skupna nogometna pot, dolga 18 let, ob koncu priprav v Novigradu končuje. Petindvajsetletni Brecl je nogometno pot začel prav v Celju, za matični klub pa je, z izjemo jesenskega dela sezone 2016/17, neprekinjeno igral 18 let.

LJUBLJANA - Odbojkarske državne prvakinje iz Kamnika so se okrepile z novo podajalko. To je francoska igralka srbskih korenin Nina Stojiljković. Sedemindvajsetletnica, ki je prva podajalka francoske izbrane vrste, je sezono začela v beograjskem Partizanu, zdaj pa bo igrala za Kamnik. Stojiljković je v lanski sezoni z ekipo Volero Le Cannet v Franciji osvojila tako državno kot pokalno lovoriko. Še v sezoni 2019/20 je nosila dres Mariborčank.

RIJAD - Slovenski kolesar Luka Mezgec je na uvodni etapi dirke po Savdski Arabiji zasedel 10. mesto. Mezgec, član ekipe Jayco AlUla, je bil zadnji v sprinterskem vlaku zmagovalca etape, Nizozemca Dylana Groenewegna. Mezgec je edini slovenski predstavnik na dirki, ki se bo končala po petih etapah v petek.

LJUBLJANA - Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković se je z zmago na odprtem prvenstvu Avstralije vrnil tudi na prvo mesto lestvice ATP. Španec Carlos Alcaraz, ki je Melbourne izpustil zaradi poškodbe, je zdaj številka 2. Na tretje mesto pa je napredoval finalist OP Avstralije, Grk Stefanos Cicipas. Branilec naslova Španec Rafael Nadal je zdrsnil na šesto mesto. Med slovenskimi igralci je še vedno najvišje zdaj že nekaj časa športno upokojeni Aljaž Bedene, ki je 341., med prvimi tisoč igralci na svetu pa sta le še Bor Artnak na 678. ter Sebastian Dominko na 937. mestu.

LIVERPOOL - Enainpetdesetletni angleški nogometni strokovnjak Sean Dyche je prevzel trenerske vajeti pri Evertonu, je zapisala francoska tiskovna agencija AFP. Na tem položaju je zamenjal Franka Lamparda, ki je prejšnji teden dobil košarico po devetih porazih na zadnjih 12 tekmah v elitnem angleškem ligaškem tekmovanju. Zasedba iz Liverpoola je trenutno na 19. mestu v 20-članski premier league.

VALENCIA - Vodstvo španskega nogometnega prvoligaša Valencie je odpustilo italijanskega trenerja Gennara Gattusa, so potrdili pri klubu. Gattuso je na klop Valencie sedel na začetku sezone, a ga je predčasno odnesel niz slabih rezultatov.

CHICAGO - Nekdaj tednov po dopolnjenem 84. letu je umrl nekdanji izvrstni kanadski hokejist Bobby Hull, so sporočili iz ekipe Chicago Blackhawks, za katero je napadalec v severnoameriški ligi NHL igral večji del kariere. Hull je na najvišji ravni igral 23 let. Bil je dvakrat najkoristnejši igralec lige NHL ter trikrat najboljši strelec po točkah. Leta 1961 je Chicagu pomagal do naslova prvaka.

KANSAS CITY/PHILADELPHIA - Kansas City Chiefs in Philadelphia Eagles se bodo udarili za naslov v ligi NFL ameriškega nogometa. Nastop na 57. super bowlu so si Chiefs zagotovili po tesni zmagi proti Cincinnati Bengals, Eagles pa so zanesljivo premagali San Francisco 49ers. Zadnji dvoboj sezone NFL bo na sporedu v noči z 12. na 13. februar v Glendalu v Arizoni.

ad/lr/am/zza/alz/lr
© STA, 2023