Pregled - Slovenija, 30. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 30. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 30. januarja.

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Nacionalni preiskovalni urad je na podlagi podatkov Sove in v skladu z usmeritvami tožilstva decembra lani pridržal tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Agenta so prijeli v pisarni v poslovni stavbi v Ljubljani. Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi jima do osem let zapora. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob robu tradicionalnega sprejema za diplomatski zbor na Brdu pri Kranju potrdila njuno aretacijo zaradi vohunjenja, zadevo pa označila za resno in mednarodno odmevno. Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič pa je ocenil, da bo, če se izkaže, da gre za vohuna, to največji uspeh slovenske obveščevalne agencije doslej.

BRDO PRI KRANJU - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob sta na tradicionalnem sprejemu diplomatskega zbora izpostavila zavzemanje Slovenije za spoštovanje človekovih pravic, pravno državo ter solidarnost. To bo tudi vodilo Slovenije pri kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. Oba sta se v nagovorih pred tujimi diplomati, akreditiranimi v Sloveniji, dotaknila ruske invazije na Ukrajino. Opozorila sta, da je treba kakršnekoli mirovne dogovore pripraviti v sodelovanju z Ukrajino, ki jih mora tudi potrditi.

LJUBLJANA - Cene pogonskih goriv zunaj avtocest bodo od polnoči višje. Liter 95-oktanskega bencina bo dražji za 6,7 centa in bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju stal 1,355 evra, liter dizla pa bo z 1,529 evra dražji za 4,6 centa. Za štiri cente bo z 1,155 centa dražji tudi liter kurilnega olja. Še večjo podražitev je s posegom v trošarine preprečila vlada.

LJUBLJANA - Mesečna stopnja anketne brezposelnosti je bila decembra lani štiriodstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot novembra. Znižala se je tudi na letni ravni, in sicer za 0,4 odstotne točke. Na državnem statističnem uradu ocenjujejo, da je bilo decembra brezposelnih približno 42.000 oseb, starih od 15 do 74 let. Pri mesečnih ocenah anketne brezposelnosti gre sicer za eksperimentalno statistiko, ki je ocenjena z modelom, zato je manj zanesljiva, pojasnjujejo statistiki.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji določila besedilo predloga zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev. Pravosodni funkcionarji bodo tako v skladu z zakonom od 1. januarja do uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju, vendar najdlje do konca leta 2023, prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto.

LJUBLJANA - V Gibanju Svoboda vztrajajo, da bodo zakon o finančni upravi poslali v ustavno presojo. Pobudo bodo pripravili in ponudili v podpis koalicijskim partnerjem. Iz vrst SD pa so minuli teden prišla sporočila, da njihovi poslanci podpisov ne nameravajo prispevati. V Gibanju Svoboda kljub temu vztrajajo, da se bodo držali dogovora s koalicijsko Levico, ki je na glasovanju minuli teden zakon podprla.

LJUBLJANA - V enoti Zdravstvenega doma Ljubljana Polje so dopoldne odprli prvo ambulanto za paciente brez izbranega družinskega zdravnika. Ambulanto je v štirih urah zaradi zdravstvenih težav obiskalo in se v njej opredelilo 29 ljudi, nekateri so v skladu s triažo dobili termine za prihodnje dni. Prvo ambulanto za neopredeljene so popoldne odprli tudi v enoti Bežigrad. V prvih dveh urah delovanja so obravnavali šest pacientov in v skladu s triažo za naslednje dni naročili približno 15 pacientov.

VELENJE - Komunalno podjetje Velenje bo po tistem, ko je Termoelektrarna Šoštanj lani zvišala nakupno ceno toplote in dodaten dvig napovedala s februarjem, 1. februarja zvišalo variabilni del cene toplote, tako da bo strošek toplote gospodinjskega odjemalca na računu višji za 48 odstotkov. Ob tem so v komunalnem podjetju zapisali, da lokalne skupnosti pospešeno iščejo optimalno rešitev pomoči, saj se zavedajo, da dvig cene najbolj ranljivim skupinam predstavlja veliko težavo.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je zaradi okrnitve ugleda inštituta vložil tožbo zoper nekdanjega ministra Aleša Hojsa. Zaradi obtožb na Twitterju, da zaradi referenduma o noveli zakona o vodah, pri katerem je sodelovalo več civilnodružbenih organizacij, ni bilo vode za gašenje požarov na Krasu, inštitut zahteva odškodnino v višini 3000 evrov. Hojs se je po poročanju medijev na tožbo odzval z besedami, da gre za neke vrste politični pritisk.

LJUBLJANA - Za šolarje z vzhodnega dela Slovenije so se začele zimske počitnice, sicer nekoliko prej kot ponavadi. Razlog za premik začetka letošnjih zimskih počitnic je nordijsko svetovno prvenstvo, ki bo konec februarja potekalo v Planici. Na mariborski policijski upravi so smučarje znova pozvali k strpnemu, varnemu in odgovornemu smučanju v skladu z mednarodnimi pravili FIS in navodili o varnosti na smučiščih. V tej zimi so sicer samo na njihovem območju obravnavali že štiri poškodbe smučarjev s hujšimi posledicami.

LJUBLJANA - S premierno uprizoritvijo drame Praznovanje v režiji Janusza Kice se je na odru Mestnega gledališča ljubljanskega začel letošnji regionalni gledališki festival Ruta. Do 4. februarja se bo v okviru festivala zvrstilo osem predstav šestih gledališč iz nekdanje Jugoslavije. Predstavam bodo sledili pogovori z ustvarjalci.

LJUBLJANA - Po Sloveniji in v Trstu bo do 5. februarja potekal osmi festival Kavč, ki umetnost pripelje na domove in v prostore, ki običajno ne gostijo tovrstnih dogodkov. Zavzel bo 150 nekonvencionalnih prizorišč v večjih mestih in tudi na podeželju. Vsak dan opoldne ga bo neposredno prenašal tudi spletni radio Žica.

LJUBLJANA - Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU je objavil predloge dveh novih poglavij za Pravopis 8.0, in sicer Slovnični oris za pravopis ter O prevzemanju iz posameznih jezikov. Javna razprava o tem je odprta do 20. februarja, potem ko so predlagane rešitve prejšnji teden predstavili strokovni javnosti.

LJUBLJANA - V Kinodvoru so premierno predvajali film Smučarske sanje Haidy Kancler. Režiserka je v dokumentarcu spremljala tri afganistanska dekleta, ki sanjajo, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Projekciji je sledil pogovor z ustvarjalci.

CELJE - Na današnji dan pred 700 leti je bila izdana listina s prvo pisno omembo Celja, ki je bilo v 12. in 13. stoletju v rokah rodbine grofov Vovbrških. Gre za zastavno pogodbo z datumom 30. januar 1323, ki prinaša prvo pisno omembo Celja kot trške naselbine.

CLERMONT-FERRAND - Na 44. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu, ki poteka od 27. januarja do 4. februarja, se je v Lab tekmovalni program uvrstil animirani film Pentola režiserja Lea Černiča. Slovenski kratki filmi pa se predstavljajo na filmski tržnici kratkih filmov v sklopu festivala.

gm/gm
© STA, 2023